Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které."— Transkript prezentace:

1 Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich

2 Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které dopadá zpředu světlo. Průmět stínu na plochu vytváří dvourozměrnou siluetu tělesa, na které zdroj světla svítí.

3 Polostín  Je to místo kde není tak výrazný stín.Rostliny mají v oblibě polostinná místa, to znamená že třeba v lese pod stromy je část dne světlo a část dne stín.

4 Plný stín  oblast, pro kterou je Slunce úplně zastíněno Měsícem (při zatmění Slunce), nebo Zemí (při zatmění Měsíce).Úplný stín se po Zemi pohybuje po území, kterému se říká pás totality. Délka a šířka tohoto stínu závisí na vzájemné vzdálenosti Slunce, Země a Měsíce.

5 Úplný stín  Úplný stín Země vytvoří sbíhavý kužel, jeho vrchol je průměrně ve vzdálenosti asi 1383000 kilometrů. V prostřední vzdálenosti Měsíce od Země má zemský stín průměr 9200 kilometrů to je zhruba třikrát větší, než průměr Měsíce. Ovlivňováním naší atmosféry je ale tenhle geometrický stín poněkud pozměněný. Zemský stín je navíc zploštělý a to nejen zploštěním Země, ale i jakoukoli výškou troposféry v polárních a rovníkových oblastech.

6 Měsíc v polostínu  Našedivělého ztemnění levého okraje, musíme si počkat, až se jeho měsíční kotouč vnoří alespoň do poloviny svého průměru. do plného stínu (úplné zatmění), uvidíme ve většině případů cihlově až krvavě zabarvený kotouč zlověstně zdobící noční oblohu.

7 Stín na Měsíci  Prvním předpokladem pro jeho vznik je, aby Slunce, Země i Měsíc Byly na jedné spojnici. Potom se Měsíc vnoří do kuželovitého stínu Země a my lidé pozorujeme, jak se náš soused ztrácí z oblohy.

8  Stínový obraz  může vzniknout různou lámavostí ústředí, kterým světelné paprsky prostupují. Soustředíme se na příklad paprsky sluneční systémem čoček, tak že povstane malý obrázek slunce právě na kruhovém malém otvoru černého stinítka, objeví se za stinítkem široký kužel paprsků, kterým lze zmíněné Stínové obrazy - ukázat i u předmětů v úplně průhledných, jestli mají index lomu jiný než vzduch.

9 Srážkový stín  Oblast s menšími atmosférickými srážkami a nižší četností jejich výskytu, zpravidla v závětrné oblasti horských pásem. U kapalných srážek nazývá se taky dešťový stín.

10 Zdroj informací  www.vseved.cz www.vseved.cz  www.cojeco.cz www.cojeco.cz  http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=368 http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=368


Stáhnout ppt "Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které."

Podobné prezentace


Reklamy Google