Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Endogení geologické děje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Endogení geologické děje"— Transkript prezentace:

1 Endogení geologické děje
Hedvika skálová

2 Endogení (vnitřní) geologické děje jsou vyvolané vnitřní enrgií země
Většinu vnitřních geologických dějů nelze sledovat, jelikož se dějí pomalu a trvají dlouho. Výjimkou jsou katastrofy: zemětřesení a sopečný výbuch. Projevy vnitřních geolog. dějů jsou pohyby litosférických desek, vznik a zánik půdy sopečná činnost a zemětřesení.

3 1.Pohyby litosférických desek
Pohyb litosférických desek je usnadněn tím, že jakoby plují na roztaveném zemském plášti. Jednotlivé desky se buď podsouvají nebo oddalují. Mají za následek vznik nových částí pevnin (pevninotvorná činnost), nových pohoří (horotvorná činnost) a jsou doprovázeny vulkanickou a seismickou činností.

4 Litosférické desky se podsouvají, na pevnině vzniká sopečné pohoří a v oceánu hlubokomořský příkop. Podsouvající se deska zaniká (zánik půdy). Při kolizi dvou kontinentálních desek dochází ke vzniku rozsáhlých pohoří.

5 Litosférické desky se vzájemně vzdalují
Litosférické desky se vzájemně vzdalují. Takovým místem jsou středooceánské hřbety, kde dochází k výstupu magmatu a jejímu tuhnutí za vzniku nové oceánské kůry.

6 2.Sopečná činnost Je to jev, při kterém dochází k přemisťování magmatických hmot ze zemského nitra k povrchu země. V současné době je známo asi 1300 sopek z toho asi 700 činných. První lidstvem zaznamenaný výbuch sopky byl výbuch Vesuvu v dnešní Itálii v roce 79. n.l.

7 Žhavé magma(láva) vytéká z kráteru(jícen), který je na vulkánu(sopka).

8 Výbuch sopky Výbuch sopky Vyhaslé sopky Tuhnoucí láva

9 3.Zemětřesení Je způsobeno vyrovnáváním napětí mezi litosférickými deskami a vynímečně při výbuchu sopky. Místo kde vzniká zemětřesení je hypocentrum a to bývá asi km pod povrchem. Místo na povrchu nad hypocentrem se nazývá epicentrum, kde jsou následky zemětřesení nejhorší a nejničivější. Zemětřesení měříme seismografem, ten měří vlny v 9 stupních. Pokud je epicentrum pod oceánem tak vznikají vlny tsunami, které zahubili pří zemětřesení v Indickém oceánu v roce 2004  lidí.

10

11 Děkuji za pozornost  Zdroje: Sešit zeměpisu 1.L Sešit přírodopisu 9.A
Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Endogení geologické děje"

Podobné prezentace


Reklamy Google