Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANDREA JAKUBCOVÁ STEPI IPETS ÁVOCBUKAJ AERDNA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANDREA JAKUBCOVÁ STEPI IPETS ÁVOCBUKAJ AERDNA."— Transkript prezentace:

1 ANDREA JAKUBCOVÁ STEPI IPETS ÁVOCBUKAJ AERDNA

2 Co to je STEP? Step je označení pro travnaté oblasti mírného pásu. V tomto pásu se rozkládají na celkové rozloze přes 9 mil km². Zdejší klima se vyznačuje horkými léty a chladnými zimami. Celoročně je zde nedostatek srážek pro růst dřevin .

3 Východoevropské STEPI
Léto bývá velmi suché a mnohé organizmy ho přečkávají v klidových stádiích. Roční úhrn srážek se pohybuje v rozmezí mm. V dnešní době jsou lesostepi přeměněny v pole.

4 Severoamerické STEPI (PRÉRIE)
Průměrné roční úhrny srážek se pohybují od 500 mm v chladnějších oblastech až k 1000 mm v teplejších oblastech. Rozdělena na 4 části: lesostep, dlouhostébelnatá prérie, smíšená prérie a krátkostébelnatá prérie.

5 Jihoamerické STEPI (PAMPY)
Pampa se rozkládá ve východní Argentině. V porovnání se stepmi severní polokoule zde panují příznivější klimatické podmínky. V zimě se zde prakticky nevyskytují mrazy. Srážky jsou rovněž relativně vysoké mm. V minulosti se zde patrně vyskytovaly i lesy, ale činností člověka byly odstraněny. V dnešní době je pampa velmi hustě osídlena a využívána k zemědělství.

6 Euroasijské STEPI Do této oblasti patří střední a západní Evropa, společně se západní Asii. Živočichové:Sajga tatarská, osel kulan, stepní svišť bobák, sysel, křeček, slepec, zajíc, krtek, vlk, kočka stepní neboli manul, rys karakal, orel stepní, sup, bažant, jeřáb atd.

7 STEPI a LESOSTEPI v ČR

8 DĚKUJI ZA POZORNOST!


Stáhnout ppt "ANDREA JAKUBCOVÁ STEPI IPETS ÁVOCBUKAJ AERDNA."

Podobné prezentace


Reklamy Google