Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sluneční hodiny Zajímavost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sluneční hodiny Zajímavost"— Transkript prezentace:

1 Sluneční hodiny Zajímavost
Nejvíce mně zaujaly sluneční hodiny, které jsem ve Gmündu objevil dokonce troje.

2 Čas se odečítá podle polohy stínu vrženého ukazatelem na číselníku
Sluneční hodiny patří mezi nejstarší časoměrné přístroje se kterými člověk měřil čas podle polohy Slunce na obloze. Čas se odečítá podle polohy stínu vrženého ukazatelem na číselníku Dnes se nejčastěji setkáváme se slunečními hodinami na pevných stanovištích například na zdech domů nebo v parcích. Dříve lidé používali i malé kapesní sluneční hodiny. Ještě v 19. století se běžně mechanické hodiny seřizovaly podle hodin slunečních. Na slunečních hodinách je nejdůležitější ukaztel (stylus), který musí směřovat k Polárce. Provedení slunečních hodin je nejčastěji svislé a vodorovné. Sluneční hodiny nedbají na letní čas a ukazují tzv. pravý sluneční čas vašeho stanoviště, který se od středoevropského, který máte na hodinkách liší a někdy až o 15 minut.

3 První hodiny, které jsem objevil byly na starém domě poblíž zámku, jsou to hodiny svislé a určitě by potřebovali trochu opravit. Jsou na jižní straně domu a ukazují čas do zámecké zahrady.

4 Další hodiny, které se mi moc líbily, byly v přírodním parku za městem a byly kamenné. Stojí přesně na 15. poledníku. Jsou sice vodorovné, ale speciální nazývají se gnomónové. Tyto mají stylus svisle k zemi. Je to velmi pěkná kamenická práce.

5 Ale nejkrásnější hodiny jsem objevil na domě v rohu starého náměstí
Ale nejkrásnější hodiny jsem objevil na domě v rohu starého náměstí. Jsou opravdu překrásné a zatím jsem neviděl hezčí. On vlastně celý dům je nádherný, má všude kamenná futra a je opravený.

6 Hodiny jsou umístěny na jižní straně domu a obsáhnou čas od 9 hod ráno do 7 hod večer

7 Na tomto domě jsou však ještě jedny sluneční hodiny a to na straně východní.

8 Hodiny jsou umístěny na východní straně domu a obsáhnou čas od 7 hod ráno do 12 hod večer

9 Na závěr bych chtěl napsat, že ve Gmündu bylo tolik zajímavostí, že bylo těžké vybrat jen jednu. Jako příklady píši co mně všechno zajímalo: Rozhledna Velké kameny – muzeum kamenů Výtah pro turisty místo schodiště Zajímavé stavební prvky domů – dveře 15.poledník Přírodní park za městem Kamenné bludiště – Steinlabyrinth Květinová výzdoba města Kovářské muzeum Krámek se starožitnostmi Určitě se do Gmündu vypravte, je to zajímavé město a je zde co vidět.


Stáhnout ppt "Sluneční hodiny Zajímavost"

Podobné prezentace


Reklamy Google