Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bleskový výzkum Kauza : David Rath 17-18. Červen 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bleskový výzkum Kauza : David Rath 17-18. Červen 2012."— Transkript prezentace:

1 Bleskový výzkum Kauza : David Rath 17-18. Červen 2012

2 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 2 Hlavní zjištění Většina (více než 2/3) dotázaných si myslí, že v kauze Rath šlo o úplatek; nejvíce osoby ve věku mezi 30-44 let. V nevinu D. Ratha (tedy, že šlo o akci k diskreditaci) věří ve větší míře levicově orientovaní a respondenti starší 45 let. Nejméně věří verzi o úplatku starší a méně vzdělaní levicově orientovaní. D. Rath by měl složit poslanecký mandát (94 %, pravicově orientovaní dokonce více než 98 %... otázkou je, zda-li si to nemysleli i před kauzou ) a neměl by se účastnit jednání sněmovny (66 %; opět výrazný vliv politické orientace). Že by sněmovna měla uzákonit, aby obviněný poslanec přišel o mandát, si myslí 90 % populace, ale s rostoucím vzděláním tento podíl klesá (VŠ jen 78 %) Dotace z EU jsou, podle dotázaných (4 z 5), rozkrádány všude stejně. Že by šlo jen o selhání několika jednotlivců si myslí nejvíce vysokoškoláci (32 %) Kauza D. Ratha pravděpodobně oslabí ČSSD v nadcházejících volbách. Názor, že tato kauza ČSSD neoslabí/spíše neoslabí naopak zastávají nejvíce levicově zaměření respondenti – myslí si to více než třetina z nich.

3 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 3 Obecné poznatky Co se dalo očekávat: jako u každé aféry jsou muži radikálnější než ženy stoupenci levice jsou opatrnější v odsudku, ale i u nich je to silná většina Co stojí za pozornost: Kritický postoj je příznačný pro střední věk, tedy nejaktivnější složky obyvatelstva, což může mít hlubší vliv na podobu politické scény. Podstatný a zásadní vliv na ČSSD nikdo neočekává, předpokládá se jen dílčí pokles. Jen dílčí pokles očekává zejména levice. Otázka zbavení mandátu je složitější, což vidí zejména lidé s VŠ. Rozkrádání EU je pokládáno za všeobecné, jen vzdělanější a informovanější jsou méně radikální. Rozložení 80% : 20% je ovšem horší, než by jeden očekával.

4 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 4 Středočeský kraj vers. republika Obyvatelé Středočeského kraje mají vyhraněnější názor na to, zda šlo o úplatek či diskreditaci (zde pouze 12 % - proti 24 % - neví). Proti 68 % v ČR si zde 76 % myslí, že šlo o úplatek a 12 % (proti 8 %), že o jeho diskreditaci. Postava Davida Ratha je tady vnímána kontroverzněji než ve zbytku země. Stejně tak si v Rathově domovském kraji lidé myslí více než jinde, že kauza oslabí ČSSD v následujících volbách. Jinak se názory Středočechů od ostatních nijak signifikantně neliší. Výzkum byl proveden na vzorku 676 respondentů (617 reprezentovalo složení populace České republiky dle pohlaví, věku, vzdělání a velikosti obce); 60 respondentů navíc bylo dotázáno ve Středočeském kraji (tedy celkem 127 osob z tohoto kraje). V tabulce je ještě navíc překřížena orientace na věk a vzdělání.

5 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 5 Jak vnímáte kauzu Davida Ratha? – dle politické orientace

6 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 6 Jak vnímáte kauzu Davida Ratha? – dle věku

7 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 7 Měl by se David Rath vzdát i poslaneckého mandátu?

8 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 8 Měl by se David Rath jako obviněný v korupční kauze účastnit jednání sněmovny?

9 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 9 Měla by sněmovna uzákonit, aby poslanec přišel o mandát, pokud by byl obviněn z trestného činu?

10 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 10 Domníváte se, že dotace z EU jsou organizovaně rozkrádány i jinde ve veřejné správě?

11 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 11 Myslíte si, že kauza D. Ratha oslabí ČSSD v nadcházejících krajských volbách?

12 STEM/MARK, a.s.Bleskový výzkum – Kauza Rath - květen 2012strana 12 Dodatek – Tabulka Pozn: V otázkách Q2,Q5,Q6 vyřazeny odpovědi neví


Stáhnout ppt "Bleskový výzkum Kauza : David Rath 17-18. Červen 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google