Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních."— Transkript prezentace:

1 Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních paliv a vyráběných paliv jako zdrojů energie a uvede příklady produktů průmyslového zpracování ropy Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Ropa, destilace, prodikt Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání - 2. stupeň Typická věková skupina 13 až 15 let Celková velikost 1107 kB EU – 7 - 57

2 Plynné zlato Země Ing. Lenka Kalinová

3 Ropa  Ropa byla dříve nazývána „nafta“  Ropa je směs sloučenin uhlíku, vodíku (uhlovodíků), dusíku, kyslíku a síry.  V ČR se těží u Hodonína  Těžba se provádí vrty do zemské kůry (i do mořského dna)  Ropa se zbaví hrubých příměsí (př. písku) a vody, potom se zpracovává frakční destilací

4 Frakční destilace  Na základě rozdílné teploty varu se oddělují v destilační koloně směsi uhlovodíků (frakce)  A) plynné produkty (př. propan-butan)  B) benzin (palivo a rozpouštědlo)  C) petrolej (palivo proudových a tryskových letadel, rozpouštědlo)  D) Plynový olej (ve směsi s petrolejem = motorová nafta)  E) Mazut (topení v teplárnách a na lodích)

5 Co není z ropy ???  Z mazutu se získávají minerální oleje a asfalt (povrch vozovky, izolace).  Z olejů se dále získává parafín (svíčky, pasty, leštidla, laky, krémy, vazelína).  Ropa je do ČR dodávána hlavně z Ruska přes Ukrajinu a Slovensko (ropovody).

6 Aktivita č. 1  Na mapě ČR vyhledej centra s velkými závody na zpracování ropy (Litvínov, Kralupy nad Vltavou, Kolín, Pardubice, Ústí nad Labem, Ostrava). Vyjmenuj některé závody v těchto městech.  Litvínov – Chemopetrol, a.s.  Kralupy n. Vltavou - Kaučuk, a.s.  Kolín – Lučební závody, a.s.  Pardubice – Synthezia, a.s.  Ústí nad Labem – Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s.  Ostrava – Moravské chemické závody, a.s.

7 Zdroje  Veškeré použité obrázky pocházejí z databáze PowerPointu


Stáhnout ppt "Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních."

Podobné prezentace


Reklamy Google