Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Povídka Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 povídka Povídka je literární útvar kratšího rozsahu.
Kořeny sahají do dávných dob vypravěčské tradice, ale za dobu vzniku povídky jako žánru je považován počátek 19. století. Hlavními rysy jsou : 1. jednoduchý děj 2. neměnnost charakteru hlavní postavy 3.na konci bývá pointa(překvapivý závěr)

3 Povídka Povídky se často sdružují do cyklů-to znamená,že mají něco společného (hrdinu, námět, místo). Zachycují fiktivní(vymyšlené) nebo skutečné události. Vystupuje zde méně postav.

4 Povídka Čeští autoři povídek pro děti a mládež Václav Čtvrtek

5 povídka Spisovatel pro děti a mládež, autor povídek, románů a her o současných dětech a populárních pohádkových příběhů. My tři a pes z Pětipes - povídka Chlapec s prakem – povídka Duha a jelen Stovka Jak si Slávek načaroval dubového mužíčka -povídky z dnešní doby s pohádkovými motivy

6 Povídka Martina Drijverová 10.07.1951 (60 let) Prozaička, dramatička,
scenáristka, autorka knih pro děti a mládež. Pobývala v Paříži,kde na Sorboně studovala Dějiny francouzského umění a zároveň pracovala jako ošetřovatelka v nemocnici. Nyní pracuje jako spisova- telka z povolání.

7 Povídka Sísa Kyselá- Pojednává o několika měsících vzájemného soužití dvou malých spolužáků a sousedů zároveň - Jeníkovi Plackovi a Síse Kyselé. Jeník je rošťák, zatímco Sísa je vzorná a poslušná dívka. A proto ji Jeník tolik nenávidí! Bohužel veškerá jeho snaha Sísu nějak zesměšnit je marná.Nakonec se ze Sísy Kyselé a Jeníka Placky stanou skvělí přátelé!

8 Povídka

9 Povídka Vojtěch Steklač 21.10.1945(67 let) Je český překladatel
a spisovatel, autor 30 knih, dlouholetý redaktor. V současné době pracuje jako spisovatel z povolání. Ve svých dílech se předsta- vil jako nápaditý vypravěč.

10 povídka Boříkovy lapálie–sbírka povídek-vypráví o partě kluků z pražských Holešovic. Poprvé vyšla v roce 1970 (další vydání 2001,2004) Původně byla ilustrována Vladimírem Renčínem, pozdější vydání ilustroval Adolf Born. Jak jsme udělali ohňostroj-sbírka povídek Jak jsme putovali za dobrodružstvím- sbírka povídek Jak jsme se učili slušně nadávat–sbírka povídek

11 Povídka

12 Povídka Skupina Hlava nehlava Zuby nehty-soubor povídek pro děti od 12 let.Povídky napsalo devět českých autorů, stávajících nebo bývalých studentů Literární akademie. Povídky této knihy jsou prodchnuté jak hrůzou z hmatatelných podnětů, tak děsem z neznámého, neuchopitelného. Každý z autorů přistupuje k tématu strachu jiným způsobem a každý čtenář si přijde na své.

13 Povídka Dva z autorů knihy

14 Povídka Světoví autoři povídek pro děti a mládež
Astrid Lindgrenová Velmi úspěšná švédská spisovatelka a autorka knih pro děti a mládež. Její knihy byly přeloženy do 70 jazyků ve více než 100 zemích po celém světě.

15 povídka V roce 1958 jí byla udělena Cena Hanse Christiana Andersena, která je považována za nejvyšší možné ocenění autorů dětských knih. Vánoční příběhy-Některá vyprávění jsou čtenářům dobře známá z knížek, které u nás vyšly, takže se opět setkáte s Madynkou, Lottou z Rošťácké uličky i s dětmi z Bullerbynu. V jiných vystupují také Madynka či bullerbynské děti, ovšem jsou to povídky nové, které v původních knížkách nenajdete.

16 Povídka

17 Povídka Otfried Preussler 20.10.1923(88 let)
Je známý německý spisovatel. Předkové pocházeli z Krkonoš a Jizerských hor. Stal se učitelem prvního stupně. Kromě toho pracoval jako místní novinář. Nyní se věnuje jen psaní.

18 Povídka Malá čarodějnice-Jedná se o fantastickou povídku s komickými prvky, obsahuje dvacet krátkých kapitol,které jsou většinou uzavřenými epizodami. Malá čarodějnice se zúčastní sletu čarodějnic na Bloxbergu, je ale odhalena a musí být potrestána. Seberou jí koště, musí chodit pěšky a být hodná. Učí se čarodějným kouskům. Aby byla dobrou čarodějnicí, nesmí vykonat nic opravdu „zlého“. . Sežene si nové koště a chodí čarovat, vlastně svými čáry pomáhá i trestá.

19 Povídka Věří, že před velkou radou bude uznána jako „dobrá čarodějnice“. Ale „dobrou“ čarodějnicí může být jen „zlá čarodějnice“. Proto vše zařídí tak, že při příštím sletu všem čarodějnicím odejme jejich umění a stane se jedinou čarodějnicí na světě, která umí čarovat.

20 Povídka Jacqueline Wilson, Darren Shan Zloděj stínů a jiné povídky pro děti-sbírka povídek a básniček pro děti nabízí mladým čtenářům opravdu to nejlepší z nejlepších. V pestré skladbě povídek si každý může najít to své,jsou zde příběhy strašidelné i tklivé,napínavé,vtipné i prostě jenom ze života.

21 Povídka

22 Povídka Otázky: 1.Jaký je děj povídky? 2.Co bývá na jejím konci?
3.Jmenuj českého autora povídek. 4.Jmenuj světového autora povídek. Otázka pro chytré hlavičky: Které z povídek byly zfilmovány?

23 Povídka Zápis: -je kratší literární dílo -má jednoduchý děj
-vlastnosti hlavního hrdiny nebo hrdinů se nemění -na konci bývá pointa-překvapivý závěr -autoři povídek:1.čeští-Václav Čtvrtek,Stanislav Rudolf Martina Drijverová,Vojtěch Steklač 2.světoví-Astrid Lindgrenová,Otfried Preussler

24 Povídka Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgrenová
povidky-pro-deti čtvrtek ml drijverova.../zivotopis-biografie/

25 povídka Prameny: Vše platné k 19.11.2011
kterych-se-deti-budou Vše platné k

26 KONEC


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google