Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Trávicí soustava člověka
2
Popis trávicí soustavy
ústní dutina slinná žláza jazyk hltan slinná žláza jícen játra žaludek žlučník slinivka břišní dvanácterník tenké střevo tlusté střevo konečník slepé střevo ( )
3
Funkce jednotlivých částí trávicí soustavy
Dutina ústní Potrava se rozmělňuje a promíchává se slinami (trávení škrobů). Z potravy za pomoci zubů, svalnatého jazyka a slin vznikají sousta. Polykání - vrozený reflex. Sousto je posouváno do hltanu a jícnu. ( )
4
Chrup dospělého člověka
řezáky špičák stoličky třenové zuby ( )
5
Trávicí soustava – shrnutí
Dutina ústní – mechanické zpracování potravy, promíchní se slinami – začátek trávení cukrů). Polykání – vrozený reflex. Hltan a jícen – posouvání sousta, peristaltika. Žaludek – mechanické zpracování potravy, začátek trávení bílovin, kyselé prostředí – kyselina chlorovodíková). Žlučník – produkce žluči (trávení tuků). Slinivka břišní – produkce insulinu (zpracování cukrů). Nedostatečná produkce insulinu – cukrovka
6
Dvanácterník – vývody pro enzymy ze slinivky břišní a žlučníku – další trávení živin.
Tenké střevo – další trávení živin, střevní klky, peristaltika. Tlusté střevo – bez klků, vstřebávání vody, solí, vitamínů,. léků aj., vytváří se zde stolice. Konečník – hromadění stolice. Játra – podílí se na zpracování bílkovin, cukrů (glykogen), vytváří cholesterol potřebný pro výrobu hormonů, zneškodnění odpadních látek (léky a alkohol) a mikrobů
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.