Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r010 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r010 2."— Transkript prezentace:

1 Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r010 2

2 Směsi  Jsou látky obsahující minimálně dvě složky, které je možné od sebe oddělit fyzikálně chemickými metodami.  Smíšením se nemění chemická podstata látek  Látky ve směsi nejsou chemicky vázané a jejich poměry lze měnit.

3 SměsiHomogenní -má ve všech svých částech stejné vlastnosti (nebo se vlastnosti plynule mění) VZDUCHSKLO SOLÍ SOLÍ Heterogenní - se skládá ze dvou, případně více homogenních fází Fáze – homogenní část soustavy,oddělená rozhraním (na rozhraní se mění vlastnosti skokem) (na rozhraní se mění vlastnosti skokem)ŽULA VODA + KŘÍDA roztok

4 Disperzní soustavy  Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí Homogenní směs Heterogenní směs Disperzní soustavy m10 -7 m (koloidy) Menší částice Větší částice Hrubě disperzní soustavy - aerosoly (mlha,kouř,dým) - emulze (mléko) - suspenze [Ca(OH) 2 + H 2 O] - pěny (šlehačka) Jemně disperzní soustavy - nepravé neboli koloidní - neusazují se - vaječný bílek

5 Roztoky  Homogenní směs dvou nebo více látek  Skládá se z rozpouštědla a rozpuštěných látek  Dělení roztoků - pevné (slitiny kovů) - kapalné (rozp. Sůl ve vodě) - kapalné (rozp. Sůl ve vodě) - plynné (vzduch) - plynné (vzduch)

6 Oddělování složek směsí  Jednotlivé složky je možné ze směsi oddělit na základě rozdílných fyzikálních vlastností (hustota, teplota tání a varu, rozpustnost, magnetické vlastnosti aj.)

7 Oddělování složek směsí 1) Usazování (sedimentace) - odděluje nerozpuštěné složky směsi s rozdílnou hustotou (např. olej a voda, štěrk a voda) urychlení usazování – Př.- sedimentace krve, ždímání prádla Odstřeďováním (centrifugace)

8 Oddělování složek směsí 2) Filtrace - oddělování pevných nerozpuštěných složek od kapalných nebo plynných látek pomocí filtru Filtry – papírový, molitan, štěrk, písek, látky … Filtrát – látky, které projdou filtrem

9 Oddělování složek směsí 3) Krystalizace - využívá schopnost některých látek vylučovat se z roztoků v podobě krystalů „krystalovat“ „krystalovat“ Rychlá – rychlé odpaření tekutiny = vznik mnoha malých krystalů Pomalá – postupným odpařováním = vznik méně velkých krystalů

10 Oddělování složek směsí 4) Destilace - oddělování složek směsi na základě rozdílné teplotu varu ( voda a líh, ropa)

11 Oddělování složek směsí 5) Extrakce (vyluhování) – směs se smísí s rozpouštědlem – daná látka se v něm rozpustí, oddělí filtrací a nakonec odpaří rozpouštědlo = získáme požadovanou látku Př. – překapávaná káva, čaj (bez odpařování)

12 Oddělování složek směsí 6) Sublimace – využití vlastnosti sublimovat (jod, naftalen) (jod, naftalen) 7) Rektifikace – opakovaná destilace (u látek s blízkou teplotou varu) (u látek s blízkou teplotou varu) 8) Chromatografie – rozdílná rychlost unášení látky rozpouštědlem

13 Úkol K jednotlivým směsím přiřaďte způsom dělení! Kuchyňská sůl a voda Metanol a etanol Popel ve vzduchu (dým) Naftalén s cukrem Zlato se štěrkem Krystalizace Destilace Filtrace Sublimace Usazováním (rýžování)

14 Literatura:  Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN  Beneš, P.; Pumpr, V.; Banýr, J. Základy chemie 1. díl. Praha: Fortuna, 1993, ISBN  hem_distillation.PNG


Stáhnout ppt "Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r010 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google