Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhMluvnice TémaTvarosloví zájmen Označení DUMUVY_32_INOVACE_39 Jméno autoraMgr. Marcela Rašková Datum vytvoření16. září 2013 AnotaceVýklad doplněný cvičeními

2 ZÁJMENA TVAROSLOVNÝ PRAVOPIS

3 Skloňování zájmena já tvar mně: ve 3., 6. pádě Tvar mě: ve 2., 4. pádě

4 Skloňování zájmena ona Rozlišujte pravopis ji x jí! Ji: 4. pád Jí: 2., 3., 6., 7. pád Dej jí to! Viděl jsem ji smát se.

5 Píšeme s sebou nebo sebou? Pokud jde o dvě věci (osoby), píšeme s sebou, př. Vzal s sebou bratra (on a bratr) pokud jde o jednu věc, píšeme sebou, př. Ryby sebou ve vodě mrskaly.

6 Zájmena jejich a jejích Jejich: tvar pro množné číslo Jejích: tvar ženského rodu. z jejích očí (oči jedné ženy) a z jejich očí (oči mnoha žen - množné číslo).

7 Zájmeno svůj zvratná zájmena svoje/svůj používáme, když přivlastňujeme podmětu: Na konferenci přednesl svůj referát. Pokud přivlastňujeme někomu jinému než podmětu, užijeme zájmeno jiné (jeho, její) Jaký je významový rozdíl mezi větami? Tereza představila její práci. Tereza představila svou práci.

8 Zájmeno jenž a jeho skloňování PL MŽMŽ MNMN FN 1.p.jižjež 2.p.jichž 3.p.jimž 4.p.jež 6.p.nichž 7.p.jimiž SgSg MU Ž. ŽIV. MUŽ. NEŽIV. FN 1. p. JENŽJEŽ 2. p. JEHOŽJÍŽJEHOŽ 3. p. JEMUŽJÍŽJEMUŽ 4. p. JEHOŽ, JEJŽ JEJŽJIŽJEŽ 6. p. NĚMŽNÍŽNĚMŽ 7. p. JÍMŽJÍŽJÍMŽ

9 Doplň zájmeno ona ve správném tvaru: Vezměte si z — příklad. K – se to nehodí. Znám — dobře, na atletiku jsem s — chodila od první třídy. Čekali jsme na — před školou. Potkali jsme — na náměstí. I když se odstěhovala do Ameriky, stále na — vzpomínal. Úkol přinesli všichni, kromě —. Když se dcera dlouho nevracela, matka si o — ni dělala starosti. Dejte se touto ulicí a pokračujte po — stále dál. Kdy se — omluvíš? Paseku jsme dlouho hledali a náhle jsme se ocitli uprostřed —. Zdálo se —, že všichni jsou proti —. Až se kamarádka vrátí z dovolené, půjdeme k — na návštěvu. Její rodiče pro — obětovali všechno. Nepřehlédněte novou moderní stavbu, až půjdete kolem —, zastavte se u —.

10 Doplň tvary zájmena svůj/náš/můj: Řekla, že mi – notebook nepůjčí. Vrať mi – svetr, -- oblečení si už neber. Kupovala dárek pro -- kamarádku. Bez -- pomoci byste soutěž nevyhráli. Za -- zahradou se rozkládá les. Ve -- testu udělal jen jednu chybu. Starý hrad skrývá – tajemství. Vychovává – děti k samostatnosti. Velká voda se rychle blížila k -- domu. Mám ráda -- paní učitelku. V -- skříni je často nepořádek. Prolistoval celou -- knihu. Chlapec lhal -- učitelce. Byl to žák z -- třídy. Zpráva se hned roznesla po celé -- vesnici. Na -- stole ležely klíče. Večer jdeme do divadla s -- přítelkyní. Nad -- návsí poletovali holubi. Velmi se zajímal o — práci. O — práci se dočetl v novinách.

11 Místo zájmena která použij zájmeno jež: věc, pro kterou se rozhodl; učitelka, které se vůbec nelíbil; nemoc, kterou lze vyléčit; o filmu, o kterém jsme mnoho slyšeli; učitelka, kterou jsme měli rádi žena, kterou jsme včera potkali; našel knihu, kterou už dlouho hledal; myšlenka, pro kterou se hodně trápil; úkol, pro který obětoval mnoho času; ulice, ve které jsme bydleli; ve složce, do které ukládá dokumenty; řeka, u které jsme si jako děti hráli; louka, na které uspořádáme piknik;


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google