Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Matěásková Hana TEMATICKÁ OBLAST: Dějiny umění NÁZEV DUMu: Kubismus – P. Picasso, Georges Braque POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: KÓD DUMu: HM_Dějiny_umění_19 DATUM TVORBY: března 2013 ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace, která slouží jako podpůrný textový materiál při výuce dějin umění na téma kubismu. Vzhledem k tomu, že díla P. Picassa a G. Braqua není možné volně publikovat, jsou zde u obou umělců nabídnuty ke zkopírování adresy, které po zadání do internetového vyhledavače zobrazí mnoho děl těchto autorů. METODICKÝ POKYN: Kvinta/1.ročník, Sexta/2.ročník

2 Pablo Picasso, Georges Braque
KUBISMUS Pablo Picasso, Georges Braque

3 CHarakteristika Avantgardní umělecký směr, ke kterému postupně při řešení výtvarných problémů dospěli Pablo Picasso a Georges Braque Vznik – Paříž /kolem roku 1910/ Odmítali zobrazovat skutečnost tak, jak vypadala na první pohled /svět není tak jednoduchý/ Název pochází od slova kubus/krychle. Užil ho kritik výstavy Louis Vauxcelles roku 1908 v souvislosti s kritikou výstavy Braqueových obrazů. Obrazy byly stvořeny jakoby z malých krychliček.

4 Technika Analytický kubismus – Picasso a Braque předmět, který chtěli malovat, rozložili do mnoha drobných geometrických ploch, ke kterým dospěli různorodým nahlížením na daný předmět (z různých míst, úhlů, stran, ale i pod dojmem představ, které si byli schopni o daném předmětu vybavit třeba i za několik dní). Zobrazované předměty působí, že jsou deformované. Kubismus tak řešil nové prostorové vztahy mezi předměty.

5 Technika - pokračování
Syntetický kubismus – předmět již nebyl rozkouskován na velké množství částí – jednotlivé tvary se jakoby spojovaly do sebe. Počátkem roku 1912 Picasso použil v obrazu kousek malířského plátna, postupně vlepoval do obrazů části novin, látek, skla, dřeva, tapet atd. – další nový prostor pro tvůrčí představivost. Důležitý byl osobní pohled malíře. Picasso a Braque tvořili společně, radili si, kritizovali se. Někdy není jednoduché poznat kdo je autorem určitého obrazu – časem se rozešli. Picasso neustále měnil svou tvorbu, nikdy se neopakoval, přetvářel styly ostatních.

6 Pablo Picasso 1881-1973 Španělský malíř a sochař
Dílo – asi obrazů a skic ilustrací 300 skulptur Modré období tmavé obrazy v modrých a modrozelených barvách, smutné náměty Růžové období veselejší atmosféra, často – oranžová a růžová barva Africké období – inspirace Afrikou /sochy, masky z Afriky/ Analytický kubismus - společně s Braquem /temné barvy, převládala hnědá/ Syntetický kubismus - objevení koláže Klasicizmus a surrealismus Zkopíruj tuto adresu a prohlédni si díla P.Picassa

7 Georges Braque 1882-1963 Francouzský malíř, sochař
Raná díla – impresionismus, později ovlivněn fauvismem – zájem o geometrii a perspektivu, stínoval tak, že daná věc působila plošně i prostorově Společně s Picassem – zakladatel kubismu/osobitý styl – jasné, vyvážené barvy v nových kombinacích. Zkopíruj adresu a prohlédni si ukázky děl G. Braqua.

8 Zdroje: Vlastní práce autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google