Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny."— Transkript prezentace:

1 TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny

2 První zařízení pro tisk Z technologického hlediska měla pramálo společného s dnešní tiskárnou. Z technologického hlediska měla pramálo společného s dnešní tiskárnou. Sloužila především ke knihtisku. Sloužila především ke knihtisku. Vynález významně přispěl k šíření vzdělání, renesančních a humanistických myšlenek. Vynález významně přispěl k šíření vzdělání, renesančních a humanistických myšlenek. Nejvíce tištěnou knihou byla Bible, což přispělo k jejímu šíření ve formě srozumitelné prostému lidu. Nejvíce tištěnou knihou byla Bible, což přispělo k jejímu šíření ve formě srozumitelné prostému lidu.

3 Johannes Gutenberg Knihtisk se objevil v Evrop ě již na po č átku 14. století. Knihtisk se objevil v Evrop ě již na po č átku 14. století. Kolem roku 1448 J. Gutenberg za č al místo vy ř ezávání jednotlivých stran do d ř eva uplat ň ovat skládání textu z litých liter. Kolem roku 1448 J. Gutenberg za č al místo vy ř ezávání jednotlivých stran do d ř eva uplat ň ovat skládání textu z litých liter.

4 Rozd ě laní modern ě jších tiskáren Typy tiskáren dnešní jehličkové Inkoustové -bubble jet- termické piezoelektrivké voskové -tuhý inkoust- laserové zastaralé řádkové znakové s kulovou hlavou znakové s typovým kolečkem řetězové

5 Jehličková tiskárna Podobná psacímu stroji. Podobná psacímu stroji. Řada 9 nebo 24 jehliček vyťukává přes barvící pásku jemné body-pixely. Řada 9 nebo 24 jehliček vyťukává přes barvící pásku jemné body-pixely. Z nich pak čísla, písmena či obrázky. Z nich pak čísla, písmena či obrázky. Používá se nekonečný papír. Používá se nekonečný papír. Náplň se vyčerpává pomalu, ale tisk je nekvalitní a hlučný. Náplň se vyčerpává pomalu, ale tisk je nekvalitní a hlučný.

6 Inkoustové tiskárny piezoelektrická termická vosková

7 Inkoustové tiskárny Tisková hlava tryská z několika desítek mikroskopických trysek na papír miniaturní kapičky inkoustu. TERMICKÉ - tisková hlava pracuje s tepelnými tělísky, které zahřívají inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která vymrští inkoustovou kapku na papír. PIEZOELEKTRICKÉ - tisková hlava pracuje s piezoelektrickými krystaly. Krystal je destička, která je schopna měnit svůj tvar. Funguje tedy jako mikroskopická pumpička, která je schopna vystřelit kapku na papír. VOSKOVÉ - princip se velmi blíží klasické inkoustové tiskárně, ale místo tekutého inkoustu se používá speciální vosk, který se po natavení vystřikuje mikrotryskami na papír. Tyto tiskárny jsou specifické tím, že dokáží namíchat barvu bodu i bez překryvných rastrů. Mají velmi živé podání barev a vyznačují se vysokou kvalitou výtisku.

8 Laserové tiskárny Stejný princip jako kopírky. Stejný princip jako kopírky. Laserový paprsek vykresluje obrázek na světelném válci, na povrch tohoto válce se pak nanáší toner, který se uchytí jen na osvětlených místech. Laserový paprsek vykresluje obrázek na světelném válci, na povrch tohoto válce se pak nanáší toner, který se uchytí jen na osvětlených místech. Válec s tonerem se obtisknou na papír a toner se na konec papíru tepelně fixuje (zažehlí teplem cca 180° a tlakem). Válec s tonerem se obtisknou na papír a toner se na konec papíru tepelně fixuje (zažehlí teplem cca 180° a tlakem). Tisk je vysoce kvalitní Tisk je vysoce kvalitní


Stáhnout ppt "TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny."

Podobné prezentace


Reklamy Google