Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory."— Transkript prezentace:

1

2 Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory schopnost měnit vzhled obsahu dokumentu.  Zaměřují se pouze na vytvoření obsahu – například vytváření konfiguračních souborů, zdrojových kódů pro počítačové programy a podobně.  Mezi textové editory patří: Vim, Emacs, TED Notepad, Textpad, PSPad

3  Textový procesor je program (aplikace), který slouží k vytváření formátovaného textu (umožňuje měnit vzhled obsahu dokumentu - fonty, velikost písma, nadpisy…).  Současné textové procesory používají metodu WYSIWYG („What you see is what you get“), takže uživatel na obrazovce vidí to, co bude tisknout.  Mezi textové procesory patří: Microsoft Word, OpenOffice.org Writer, WordPad

4

5

6  Nikdy neukončujeme řádky ručně. Program ví, kde je konec řádku a sám přejde na další řádek.  Ručně ukončujeme odstavec. Konec odstavce se zapíše klávesou Enter.  Za každým interpunkčním znaménkem píšeme vždy (jednu) mezeru. Jednotlivá slova oddělujeme pouze jednou mezerou.  Text nezarovnáváme vkládáním mezer, ale pomocí nástrojů – zarovnat na střed (vpravo).  Chceme- li v psaní textu pokračovat na další stránce, nikdy to neprovádíme vkládáním prázdného odstavce, ale zásadně stránkovým zlomem (Ctrl + Enter).  Závorky obklopují text těsně z obou stran. Pokud je v závorkách jen část věty, je tečka až za závorkou (asi takto).  Lomítko (/) se neodděluje mezerami (20 km/h).  Jednotlivá čísla, zejména objevují-li se i tvary s desetinnými místy, je vhodné oddělit středníkem  Datum píšeme tak, že oddělujeme jednotlivé číslice mezerami (6. 10. 1993), u důležitých dokumentů měsíc vypisujeme slovem.

7

8 Pomocí myši › Držením levého tlačítka myši přejedu po textu, který chci označit › dvojklik myší – označení celého slova › trojklik myší – označení celého odstavce  Pomocí klávesnice › klávesa SHIFT + šipky na klávesnici (doleva, doprava – označení po jednotlivých znacích) › CTRL + A – označení celého dokumentu  Výběr nesouvislých oblastí textu › klávesa CTRL + označování různých oblastí dokumentu, které spolu nemusí sousedit

9

10 Kopírování textu z jiného zdroje pomocí schránky  Schránka (Clipboard)  umístění textu do schránky pomocí Vyjmout (Ctrl + X) nebo Kopírovat (Ctrl + C)  přesunutí kurzoru na dané místo  Vložit (Ctrl + V)  Po ukončení zůstane ve schránce jen poslední zkopírovaná položka. Po restartování počítače jsou všechny položky smazány. Zásady citování použitých zdrojů  Každou citaci uvedeme v uvozovkách kurzívou.  Zdroj citace musí být uveden v poznámce pod čarou a zdroj z poznámky pod čarou musí být uveden v seznamu použité literatury.


Stáhnout ppt "Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory."

Podobné prezentace


Reklamy Google