Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Obrazovky monitorů OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U-3-019 Ing. Josef Martinák ml.

3 Obrazovka CRT Přední část tvoří stínítko potažené luminiscenční látkou (luminoforem). Podle množství elektronů, které dopadnou na určitý bod obrazovky, se rozsvěcuje luminofor. Za vteřinu přejede paprsek 15 625 x zleva doprava a 50 x shora dolů (u 50Hz televizorů).

4 Obrazovka CRT Má-li být obraz barevný, je třeba zobrazit tři základní barvy, ze kterých se pomocí různého jasu každé barvy skládá celé barevné spektrum. Má-li být obraz barevný, je třeba zobrazit tři základní barvy, ze kterých se pomocí různého jasu každé barvy skládá celé barevné spektrum. Červenou (R), zelenou (G) a modrou (B). Červenou (R), zelenou (G) a modrou (B). Stínítko je tedy složeno z trojic barevných luminoforů. Stínítko je tedy složeno z trojic barevných luminoforů.

5 Obrazovka CRT Elektronové paprsky z jednotlivých elektronových děl osvítí trojici luminiscenčních bodů, které leží velmi blízko sebe. Protože od určité vzdálenosti vnímá lidské oko tuto trojici bodů jako jeden, je výsledná barva součtem velikosti jednotlivých barevných světel (aditivní skládání barev). Elektronové paprsky z jednotlivých elektronových děl osvítí trojici luminiscenčních bodů, které leží velmi blízko sebe. Protože od určité vzdálenosti vnímá lidské oko tuto trojici bodů jako jeden, je výsledná barva součtem velikosti jednotlivých barevných světel (aditivní skládání barev). Aby bylo zajištěno, že každý paprsek z příslušného elektronového děla zasáhne správnou barvu luminoforu, je v malé vzdálenosti od stínítka vložena stínící maska s přesnými otvory, která zabrání zasažení luminoforů jiné barvy. Aby bylo zajištěno, že každý paprsek z příslušného elektronového děla zasáhne správnou barvu luminoforu, je v malé vzdálenosti od stínítka vložena stínící maska s přesnými otvory, která zabrání zasažení luminoforů jiné barvy.

6 Druhy masek CRT DeltaInlineTrinitron

7 RGB model Barevný model RGB neboli červená-zelená-modrá je aditivní způsob míchání barev používaný ve všech monitorech a projektorech (jde o míchání vyzařovaného světla), tudíž nepotřebuje vnější světlo (monitor zobrazuje i v naprosté tmě) na rozdíl např. od CMYK modelu. Barevný model RGB neboli červená-zelená-modrá je aditivní způsob míchání barev používaný ve všech monitorech a projektorech (jde o míchání vyzařovaného světla), tudíž nepotřebuje vnější světlo (monitor zobrazuje i v naprosté tmě) na rozdíl např. od CMYK modelu. RGB barevný model je aditivní barevný model, ve kterém je smícháno společně červené, zelené a modré světlo různými cestami k reprodukci obsáhlého pole barev. RGB barevný model je aditivní barevný model, ve kterém je smícháno společně červené, zelené a modré světlo různými cestami k reprodukci obsáhlého pole barev.

8 RGB model Jedno z použití tohoto RGB modelu je ukázáno na dělu barevného elektronového paprsku, LCD displeje nebo plazmového displeje. Každý pixel na obrazovce může být reprezentován v počítači nebo v jeho součástech (jako např. grafická karta) jako hodnoty pro červenou, zelenou a modrou. Tyto hodnoty jsou převedeny do intenzity nebo elektrického napětí přes gama korekci tak, že zamyšlená intenzita je reprodukována na displej. Použitím vhodných kombinací intenzit červené, zelené a modré, může byt reprezentováno mnoho barev. Jedno z použití tohoto RGB modelu je ukázáno na dělu barevného elektronového paprsku, LCD displeje nebo plazmového displeje. Každý pixel na obrazovce může být reprezentován v počítači nebo v jeho součástech (jako např. grafická karta) jako hodnoty pro červenou, zelenou a modrou. Tyto hodnoty jsou převedeny do intenzity nebo elektrického napětí přes gama korekci tak, že zamyšlená intenzita je reprodukována na displej. Použitím vhodných kombinací intenzit červené, zelené a modré, může byt reprezentováno mnoho barev.gama korekcigama korekci

9 RGB model 24 bitová reprezentace 24 bitová reprezentace

10 Pasivní LCD obrazovka

11 Aktivní LCD obrazovka

12 Použitá literatura http://www.najdiservis.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/RGB


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google