Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oběhová soustava 5. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oběhová soustava 5. ročník"— Transkript prezentace:

1 Oběhová soustava 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Oběhová soustava 5. ročník

2 Oběhová soustava Zajišťuje proudění krve v našem těle – nepřetržitý průtok krve. Délka všech cév v lidském těle je přibližně km.

3 Oběhovou soustavu tvoří:
srdce krev cévy

4 Srdce Je dutý sval, uložený v hrudníku a chráněný žebry.
Pracuje jako pumpa – neustále se smršťuje a uvolňuje, a tím zajišťuje tok krve v těle. Činnost srdce cítíme podle tepu. (1 min – 70 až 80 tepů)

5

6 Krevní oběh Srdce žene krev do plic. Tam se okysličí a tělní tepny jí rozvádějí po celém těle. Žílami se vrací krev zpátky do srdce. Srdce ji svými stahy žene do plic, kde se odevzdá do vydechovaného vzduchu oxid uhličitý a krev se zde znovu okysličí. Tento koloběh se neustále opakuje.

7 Krev – životodárná tekutina
Funkce krve: Rozvádí do těla kyslík, živiny a další látky (např. vitamíny) Odvádí z těla oxid uhličitý, a jiné škodlivé látky.

8 Krev se skládá: Krevní plazma Červené krvinky Bílé krvinky
Krevní destičky

9 Krevní plazma Se skládá z vody, v ní jsou rozpuštěny – bílkoviny, cukr, soli, a jiné látky (např. hormony).

10 Červené krvinky Rozvádí po těle kyslík z plic a odvádí oxid uhličitý. V plicích ho vymění za kyslík. Pro zdravý vývoj červených krvinek je potřeba jíst jídlo bohaté na železo (maso, ryby, zeleninu), vitamin B12 (mléčné výrobky, vajíčko) a kyselinu listovou (špenát, zelí, brokolice, meloun, banán)

11 Bílé krvinky – strážci těla
Dbají na to, aby se do těla nedostaly žádné bacily ani viry (pohlcují a zneškodňují škodlivé látky). Když tělo napadne infekce, bílé krvinky jsou hned v pohotovosti a infekční zárodky se snaží zlikvidovat. Někdy na to stačí samy, jindy jim musíme pomoci (léky).

12 Krevní destičky Srážejí krev, aby při úrazu nedošlo k rychlému vykrvácení.

13 Zajímavosti V těle dospělého člověka je pět až šest litrů krve.
Více krve mají sportovci a děti, naopak obézní lidé méně. Krev se neustále obnovuje, každý den se vytvoří přibližně 50 ml nové krve. Když člověk ztratí najednou, třeba při úrazu, jeden a půl litru krve, vážně to ohrozí jeho život. Krev teče vždycky stejným směrem, ani když se postavíš na hlavu se nezastaví. Může za to srdce, které funguje jako pumpa.

14 Cévy Tepny – rozvádějí po těle okysličenou krev ze srdce
Žíly – vracejí odkysličenou krev přes srdce do plic Krevní vlásečnice

15 Krevní skupiny Každý člověk má jinou krevní skupinu
Krevní skupiny se označují A, B, AB, 0 Příjemce s krví AB+ může obdržet krev jakéhokoliv dárce, proto se mu říká univerzální příjemce krve. Naopak krev skupiny 0− může být darována všem příjemcům, jde o univerzální dárce krve.

16 Jan Janský, český lékař, psychiatr a neurolog, objevitel čtyř základních krevních skupin.
Darování krve – každý dospělý, zdravý člověk může darovat krev. Při odběru se jim přibližně odebere 500 ml krve.

17

18 Transfúze krve Proces, kdy je do těla nemocného nebo zraněného člověka vpravena cizí krev. Krev dárce musí mít vždy stejnou krevní skupinu jako příjemce. Transfúze krve často zachrání nemocnému člověku život.

19 Oběhová soustava – přírodověda – 5
Oběhová soustava – přírodověda – 5. ročník Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Přírodověda – Mgr. Helena Holovská, Ing. Antonín Rükl – Alter Přírodověda – Jiří Matyášek, Věra Štiková – Nová škola Přírodověda – Jarmilá Mladá, Ladislav Podroužek – SPN Přírodověda – Danuše Kvasničková, Jiří Froněk – Fortuna Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (


Stáhnout ppt "Oběhová soustava 5. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google