Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

střecha rozporuplného světa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "střecha rozporuplného světa"— Transkript prezentace:

1 střecha rozporuplného světa
TIBET střecha rozporuplného světa Dnes s Bradem Pittem!

2 Bejvávalo.. Je to historické území v oblasti střední Asie, které je nyní autonomní oblastí Číny. Historickým hl. městem je Lhasa. Duchovní i světský vůdce Tibeťanů je dalajláma (současný 14. dalajláma žije exilu v indické Dharamsale).

3

4 Přírodní podmínky Velmi suché ovzduší – Tibet se nachází ve srážkovém stínu. Pramení zde např. Žlutá řeka, Jang-c'-ťiang, Indus, Brahmaputra, nebo Mekong. Rozkládá se (ve všech smyslech toho slova, ha ha) na Tibetské náhorní plošině s nadmořskou výškou až kolem m.

5

6 Něco historických faktů
Do závislosti na Číně se Tibet dostává už ve 13. stol. 1912 se po pádu císařství se opět zcela osamostatňuje. 1950 anektován ČLR. 1965 byla vyhlášena Tibetská Autonomní Oblast v jádru historického Tibetu (zaujímá přibližně polovinu původní rozlohy).

7

8 Území TAO Je zde kolem 800 osídlených měst a vesnic.
Je 2. největší provincií ČLR. Je nejřidčeji osídlenou oblastí Země. Je dělena na 6 prefektur + oblast Lhasy ( obyvatel) na úrovni prefektury. Prefektury se dále dělí na 71 okresů + okr. město Žikace (druhé největší město, má obyvatel) Je zde kolem 800 osídlených měst a vesnic. Leží zde nejvýše položené město světa Wenzhaun (5100 m.n.m).

9 Lhasa

10

11 Buddhistictý Tibet Tibet je tradiční buddhistickou zemí a jeho kultura je s tímto náboženstvím přísně spjatá. Tibeťané jsou na základě tohoto učení velice mírumilovným a mírným národem. Sféra „tibetského náboženského vlivu“ přesahuje hranice země do Indie, Nepálu a dalších okolních zemí.

12

13 Džampal Ngawang Lozang Ješe
Tändzin Gjamccho * Narodil se roku 1935 jako 5. ze 16ti dětí chudého farmáře. Ve dvou letech byl rozpoznán jako dalajláma. * Od roku 1950 ve funkci dalajlámy, roku 1959 emigruje do Indie. *V roce 1989 mu byla udělena Nobelova cena míru.

14

15

16 Palác Potála – sídlo dalajlámy

17 Tibetština Patří do tibetsko-barmské jazykové skupiny.
Používá vlastní písmo, které vytvořil učenec Thönmi Sambhóta v 7. století na základě indického písma dévanágarí. Má velké množství hovorových dialektů. Tibetská abeceda má 30 písmenek (mezinárodní 26, česká 42) označujících pouze souhlásky. Hovoří jí 6 mil mluvčí v Tibetu mimo Tibet. Do latinky je převáděna např. na základě Wylieho transliterační schématu (do češtiny Josef Kolmaš)

18 Kameny s motlitbami z kláštera McLeod Ganj (Indie).

19 Dong Du Ra Mu Tong Se

20 Tibet, mír a vůbec V současné době probíhají každoročně po celém světě demonstrace za práva Tibeťanů. 10. března je vyhlášen Den solidarity s Tibetem (jsou vyvěšovány Tibetské vlajky). Naděje na změnu situace je mizivá z mnoha důvodů.

21

22

23 Sedm let v Tibetu Film o situaci v Tibetu v letech po 2. světové válce až po čínskou anexi založený za životním příběhu rakouského horolezce Heindricha Harrera. V hlavní roli Brad!


Stáhnout ppt "střecha rozporuplného světa"

Podobné prezentace


Reklamy Google