Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interrupce. Příběhy Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interrupce. Příběhy Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali:"— Transkript prezentace:

1 Interrupce

2 Příběhy Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali: „Jo, děvenko, měla sis dávat pozor.“ Jo, to jsme měla, ale prášky jsem přece užívala a otěhotněla jsem, přestože jsem si pozor dávala. Je to vážně smůla. Přesto jsem měla pocit, že jsem nějaká malá usmrkaná nezodpovědná holka. Jako bych měla prosit o odpuštění za to, že jsem šla na potrat. Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali: „Jo, děvenko, měla sis dávat pozor.“ Jo, to jsme měla, ale prášky jsem přece užívala a otěhotněla jsem, přestože jsem si pozor dávala. Je to vážně smůla. Přesto jsem měla pocit, že jsem nějaká malá usmrkaná nezodpovědná holka. Jako bych měla prosit o odpuštění za to, že jsem šla na potrat.

3 Všichni mluví o tom, jak je těžké jít na potrat, ale já jsem neměla žádnou pochybnost. Poslali mě za psycholožkou, ale podle mého názoru jsem ji nepotřebovala. Stačilo promluvit si s kamarádkami. Ty pocity by se neměly přehánět. Možná jsem teď chladná, ale takové to pro mě bylo. Jsem šťastná, že máme takový zákon o interrupci, jaký máme. Myslím, že nikdy nebudu chtít mít děti. Vůbec nikdy.

4 Interrupce - Potrat Jedná se o přerušení těhotenství před ukončením 28. týdne těhotenství, kdy plod není schopen mimo tělo matky samostatně existovat. Jedná se o přerušení těhotenství před ukončením 28. týdne těhotenství, kdy plod není schopen mimo tělo matky samostatně existovat. Rozlišujeme umělé přerušení těhotenství (interrupci) a samovolný potrat. Rozlišujeme umělé přerušení těhotenství (interrupci) a samovolný potrat.

5 Umělé přerušení těhotenství = interrupce O umělé přerušení těhotenství je potřeba žádat gynekologa. O umělé přerušení těhotenství je potřeba žádat gynekologa. Nesmí být provedena častěji než jednou za půl roku. Nesmí být provedena častěji než jednou za půl roku. Pokud je žena mladší než 15 let, má lékař povinnost hlásit pohlavní zneužití, do 16 let je zapotřebí souhlasu rodičů. Pokud je žena mladší než 15 let, má lékař povinnost hlásit pohlavní zneužití, do 16 let je zapotřebí souhlasu rodičů. Interrupce je placený výkon, cena se pohybuje mezi necelými 2 000 až 4 000 Kč. Interrupce je placený výkon, cena se pohybuje mezi necelými 2 000 až 4 000 Kč. Rozlišujeme miniinterrupci a klasickou interrupci. Rozlišujeme miniinterrupci a klasickou interrupci.

6 Důvod k interrupci Zoufalá finanční situace ženy Zoufalá finanční situace ženy Žena se může cítit příliš mladá na to, aby dítěti zabezpečila veškerou péči. Žena se může cítit příliš mladá na to, aby dítěti zabezpečila veškerou péči. Znásilnění či k donucení k sexu Znásilnění či k donucení k sexu Problémy s partnerem Problémy s partnerem Zdravotní problém Zdravotní problém Nežádoucí otěhotnění je velice zatěžující a traumatizující událost v životě ženy. Rozhodne-li se žena podstoupit potrat, je nutné zvážit veškeré okolnosti, které souvisí nejen se zdravotními, ale hlavně s psychickými následky. Nežádoucí otěhotnění je velice zatěžující a traumatizující událost v životě ženy. Rozhodne-li se žena podstoupit potrat, je nutné zvážit veškeré okolnosti, které souvisí nejen se zdravotními, ale hlavně s psychickými následky.

7 Miniinterrupce Provádí se do šestého týdne těhotenství u ženy, která ještě nerodila a do osmého týdne u ženy, která již rodila vaginální cestou. Provádí se do šestého týdne těhotenství u ženy, která ještě nerodila a do osmého týdne u ženy, která již rodila vaginální cestou. Jedná se o odsátí děložní sliznice. Jedná se o odsátí děložní sliznice. Šetrnější zákrok Šetrnější zákrok

8 Klasická interrupce Od šestého do dvanáctého týdne těhotenství Od šestého do dvanáctého týdne těhotenství Přerušení těhotenství po 12. týdnu se v České republice provádí pouze ze zdravotních důvodů. Přerušení těhotenství po 12. týdnu se v České republice provádí pouze ze zdravotních důvodů. Po interrupci, podobně jako po porodu, je potřeba dodržovat zásady hygieny stejné jako při menstruaci, ale po dobu šesti týdnů. Po interrupci, podobně jako po porodu, je potřeba dodržovat zásady hygieny stejné jako při menstruaci, ale po dobu šesti týdnů.

9 Průběh interrupce 1: Amniový vak 2: Embryo 3: Děložní výstelka 4: Vaginální zrcadlo 5: Vakureta 6: Napojení na sací pumpu

10 Rizika interrupce Zdravotní rizika Zdravotní rizika Problém otěhotnět nebo těhotenství udržet, infekce po potratu, porušení dělohy, zjizvení v pohlavních orgánech (neprůchodnost vejcovodů), neplodnost Problém otěhotnět nebo těhotenství udržet, infekce po potratu, porušení dělohy, zjizvení v pohlavních orgánech (neprůchodnost vejcovodů), neplodnost

11 Psychická rizika Psychická rizika Potrat znamená obrovský zásah do psychiky ženy. U většiny žen se objevuje tzv. postinterrupční syndrom. Jde o soubor znaků, které dokazují, že se žena s potratem po psychické stránce úplně nevyrovnala. Mezi charakteristické znaky patří pocity úzkosti, výčitky, soustavný pláč, strach nebo nespavost. Připojuje se i nechuť cokoliv dělat. Potrat znamená obrovský zásah do psychiky ženy. U většiny žen se objevuje tzv. postinterrupční syndrom. Jde o soubor znaků, které dokazují, že se žena s potratem po psychické stránce úplně nevyrovnala. Mezi charakteristické znaky patří pocity úzkosti, výčitky, soustavný pláč, strach nebo nespavost. Připojuje se i nechuť cokoliv dělat.

12 Historie a legislativa Až do první světové války právní řády většiny zemí potrat zakazovaly. První stát, který uzákonil umělé přerušení těhotenství na žádost ženy, byl SSSR (1923). V bývalém Československu byl potratový zákon uveden do praxe v roce 1958, omezovaly ho však podmínky k provedení potratu (vše řešily interrupční komise). Od roku 1987 začal platit zákon, kterým byly zrušeny potratové komise a rozhodování o počtu a době narození dětí bylo ponecháno plně na matce. Až do první světové války právní řády většiny zemí potrat zakazovaly. První stát, který uzákonil umělé přerušení těhotenství na žádost ženy, byl SSSR (1923). V bývalém Československu byl potratový zákon uveden do praxe v roce 1958, omezovaly ho však podmínky k provedení potratu (vše řešily interrupční komise). Od roku 1987 začal platit zákon, kterým byly zrušeny potratové komise a rozhodování o počtu a době narození dětí bylo ponecháno plně na matce.

13 Jiné země a interrupce V mnoha zemích světa je interrupce ilegální či velmi problematická a žena musí kvůli souhlasu s výkonem absolvovat schvalování komisí. V současné době například řada žen z Polska podstupuje potraty na klinikách v České republice. V mnoha zemích světa je interrupce ilegální či velmi problematická a žena musí kvůli souhlasu s výkonem absolvovat schvalování komisí. V současné době například řada žen z Polska podstupuje potraty na klinikách v České republice.

14 Existují také takzvané potratové lodě, které pocházejí ze států, kde jsou potraty (interrupce) legální, a vyplouvají k zemím, kde jsou potraty postaveny mimo zákon. Loď zakotví v mezinárodních vodách zhruba dvanáct mil od pobřeží, a pak se na osoby na její palubě vztahuje zákon země, odkud loď pochází. Ženám, které se dopraví na palubu, jsou poskytnuty rady a pomoc v podobě antikoncepce, potratových pilulek a interrupcí, a to pod dohledem odborníků gynekologů. Nejznámější lodě provozuje v rámci svého projektu hnutí „The Women on Waves“ (Ženy na vlnách), které je podporováno nizozemskou vládou. Existují také takzvané potratové lodě, které pocházejí ze států, kde jsou potraty (interrupce) legální, a vyplouvají k zemím, kde jsou potraty postaveny mimo zákon. Loď zakotví v mezinárodních vodách zhruba dvanáct mil od pobřeží, a pak se na osoby na její palubě vztahuje zákon země, odkud loď pochází. Ženám, které se dopraví na palubu, jsou poskytnuty rady a pomoc v podobě antikoncepce, potratových pilulek a interrupcí, a to pod dohledem odborníků gynekologů. Nejznámější lodě provozuje v rámci svého projektu hnutí „The Women on Waves“ (Ženy na vlnách), které je podporováno nizozemskou vládou.

15

16 Počty interrupcí v ČR 2009 - celkem 24 600 provedených umělých přerušení těhotenství 2009 - celkem 24 600 provedených umělých přerušení těhotenství „Nejdrastičtějším“ rokem v počtu provedených interrupcí byl rok 1988, kdy bylo provedeno 113 730 interrupcí. „Nejdrastičtějším“ rokem v počtu provedených interrupcí byl rok 1988, kdy bylo provedeno 113 730 interrupcí.

17 Shrnutí 1. Jaký je rozdíl mezi interrupcí a samovolným potratem? potratem? 2. Jaké důvody mohou dovézt ženu k interrupci? Uveď čtyři důvody. Uveď čtyři důvody. 3. Co víš o miniinterrupci? 4. Jaká jsou rizika interrupce? - zdravotní: - zdravotní: - psychická: - psychická: 5. Co řešily tzv. interrupční komise? 6. Co víš o hnutí Ženy na vlnách?

18 Zdroje: http://www.sexualne.cz/novinky/interrupce-potrat-220 http://www.sexualne.cz/novinky/interrupce-potrat-220 http://www.sexualne.cz/novinky/interrupce-potrat-220 http://cs.wikipedia.org/wiki/Interrupce http://cs.wikipedia.org/wiki/Interrupce http://cs.wikipedia.org/wiki/Interrupce http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/coby031510.doc http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/coby031510.doc http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/coby031510.doc http://absolventi.gymcheb.cz/2010/jajiras/vyvoj/faktory.html http://absolventi.gymcheb.cz/2010/jajiras/vyvoj/faktory.html http://absolventi.gymcheb.cz/2010/jajiras/vyvoj/faktory.html http://media.photobucket.com/image/smutek/jimbo0223/smutek.jpg http://media.photobucket.com/image/smutek/jimbo0223/smutek.jpg http://media.photobucket.com/image/smutek/jimbo0223/smutek.jpg http://is.muni.cz/th/67685/lf_b/priloha-5.pdf http://is.muni.cz/th/67685/lf_b/priloha-5.pdf http://is.muni.cz/th/67685/lf_b/priloha-5.pdf http://zena-in.cz/media/2010/07/15/vej1.jpg http://zena-in.cz/media/2010/07/15/vej1.jpg http://zena-in.cz/media/2010/07/15/vej1.jpg http://www.feminismus.cz/index.shtml?x=115223 http://www.feminismus.cz/index.shtml?x=115223 http://www.feminismus.cz/index.shtml?x=115223 http://www.rensenieuwenhuis.nl/wp-content/uploads/2008/10/women-on-waves- 2.jpg http://www.rensenieuwenhuis.nl/wp-content/uploads/2008/10/women-on-waves- 2.jpg http://www.rensenieuwenhuis.nl/wp-content/uploads/2008/10/women-on-waves- 2.jpg http://www.rensenieuwenhuis.nl/wp-content/uploads/2008/10/women-on-waves- 2.jpg http://www.vieiros.com/enlaces/novas/imx/grande/0534209001223458389-o-barco- abortista-woman-on-waves.jpg http://www.vieiros.com/enlaces/novas/imx/grande/0534209001223458389-o-barco- abortista-woman-on-waves.jpg http://www.vieiros.com/enlaces/novas/imx/grande/0534209001223458389-o-barco- abortista-woman-on-waves.jpg http://www.vieiros.com/enlaces/novas/imx/grande/0534209001223458389-o-barco- abortista-woman-on-waves.jpg http://www.utne.com/uploadedImages/utne/blogs/Politics/womenonwaves.jpg?n=53 36 http://www.utne.com/uploadedImages/utne/blogs/Politics/womenonwaves.jpg?n=53 36 http://www.utne.com/uploadedImages/utne/blogs/Politics/womenonwaves.jpg?n=53 36 http://www.utne.com/uploadedImages/utne/blogs/Politics/womenonwaves.jpg?n=53 36 http://farm4.static.flickr.com/3143/2450468329_6fafa75d73.jpg http://farm4.static.flickr.com/3143/2450468329_6fafa75d73.jpg http://farm4.static.flickr.com/3143/2450468329_6fafa75d73.jpg http://potrat.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/619-image- interrupce--ifresize-200x.jpg http://potrat.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/619-image- interrupce--ifresize-200x.jpg http://potrat.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/619-image- interrupce--ifresize-200x.jpg http://potrat.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ArticleModule-Articles/619-image- interrupce--ifresize-200x.jpg http://baby-web-sk.sprinx.cz/Upload/fotobanka/m633365119419871771.jpg http://baby-web-sk.sprinx.cz/Upload/fotobanka/m633365119419871771.jpg http://baby-web-sk.sprinx.cz/Upload/fotobanka/m633365119419871771.jpg


Stáhnout ppt "Interrupce. Příběhy Myslím, že když jde holka do nemocnice na potrat, nepřijmou ji dobře. Měla jsem pocit, že se na mě dívají skrz prsty. Jako by říkali:"

Podobné prezentace


Reklamy Google