Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Mikroekonomie Autor: Ing. Iveta Kubistová Téma: Křivka produkčních možností Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EK_05_krivka produkcnich moznosti Datum tvorby: 3.12.2012 Klíčová slova: křivka, bod Anotace: určeno k výkladu a procvičeni učiva 2.roč. EKO

2 křivka produkčních možností Křivka nám znázorňuje kolik lze z existujících vzácných zdrojů a s pomocí známé technologie vyrábět různých kombinací statků X a Y Křivka znázorňuje o kolik se sníží výroba statku X, jestliže se zvýší výroba statku Y

3 X Y A B C D E

4 Body na křivce (A, B, C) představují maximální možnou výrobu Pokud se pohybujeme na této křivce, hovoříme o tom, že je výroba efektivní Bod D ležící pod křivkou znamená, že část zdrojů je nevyužitá = výroba je neefektivní Bod E ležící nad křivkou představuje kombinaci výrobků, které s danými zdroji nelze vyrobit

5 Úkol: Opište křivku do sešitu a zakreslete body označené

6 X Y A B C D E 100 110 365 2240 66

7 Úkol: Y…rukavice X…kabelky Vysvětlete, kolik lze zároveň vyrobit kusů rukavic a kabelek z daných zdrojů v bodech Popište schéma. Vše vyčtěte z grafu. Pracujte samostatně.

8 Zdroje: Sojka, Pudlák. Ekonomie pro střední školy. 5.upr. vydání. Praha: Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-013-0 Není-li uveden zdroj, je použitý materiál z vlastních zdrojů autorky.


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google