Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Zákon akce a reakce. Fyzika 7. ročník Mgr. Marcela Kubátová

3 Působení je vzájemné: nejenom u těles, které se bezprostředně dotýkají ruka – míč tělo – židle je vzájemné i u těles, která na sebe působí prostřednictvím silových polí Země – Měsíc magnet - klíč

4

5 Třetí pohybový zákon I. Newtona: Působí-li jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první stejně velkou silou opačného směru. Síly současně vznikají a současně zanikají. Každá z nich působí na jiné těleso.

6 F2F2 F1F1

7 Vysvětlení předchozího obrázku: Příklad sil vzájemného působení (akce a reakce) ruky a tětivy. Silou F1 působí ruka na tětivu a natahuje ji. Silou F2 působí tětiva na ruku. Působiště obou sil je v místě dotyku. Působiště F1 v tětivě, působiště F2 v ruce. Síly působí na různá tělesa, a proto se jejich účinky nemohou rušit. Síly nejsou v rovnováze.

8 Vyskočíš z neupoutané lodi na břeh řeky. Co se stane s loďkou ve vodě? Popiš vzájemné působení svého těla a loďky v okamžiku skoku.

9 Jeden na kolečkových bruslích odstrčí svého kamaráda. Popiš vzájemné silové působení kamarádů v okamžiku nárazu.

10 Zdroje: Kliparty


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google