Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sabina Mikulecká Anna Hejlová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sabina Mikulecká Anna Hejlová"— Transkript prezentace:

1 Sabina Mikulecká Anna Hejlová
Odraz světla Sabina Mikulecká Anna Hejlová

2 Odraz světla Dopadají li paprsky na rozhraní dvou opticky různých prostředí, jednak jím prochází a lámou se a jednak se na rozhraní odrážejí.

3 Místo, kam dopadá světelný paprsek se nazývá BOD DOPADU
Místo, kam dopadá světelný paprsek se nazývá BOD DOPADU. Kolmice rozhraní vztyčená v bodě dopadu se nazývá KOLMICE DOPADU. Úhel dopadu je úhel svírající dopadající paprsek a kolmice dopadu. Úhel odrazu je úhel svírající odražený paprsek a kolmice dopadu. Úhel dopadu se rovná úhlu odrazu.

4 Odraz nezávisí ani na druhu rozhraní, ani na druhu dopadajícího světla
Odraz nezávisí ani na druhu rozhraní, ani na druhu dopadajícího světla. Důsledkem zákona odrazu je, že při dopadu svazku rovnoběžných paprsků na rovinnou plochu jsou paprsky po odrazu opět rovnoběžné. Dopadá li světlo na dokonale hladkou plochu, nastává pravidelný (zrcadlový) odraz. Dopadá li svazek paprsku na drsnou plochu (jako papír, stěnu, mléčné sklo aj.) je úhel dopadu pro každý dopadající paprsek jiný, proto se odražené paprsky rozptylují na všechny strany, vzniká odraz rozptýlený (difúzní).

5 Téměř všechno světlo (ať sluneční nebo s pozemských světelných zdrojů) se po dopadu rozptyluje. Rozptýlené světlo umožňuje vidět i předměty, které nejsou přímo osvětlovány.

6

7 Zákon odrazu Velikost úhlu odrazu je rovna velikosti úhlu dopadu. Odražený paprsek zůstává v rovině dopadu. Matematicky lze tento poznatek zapsat velmi jednoduše: a’= a

8 Periskop Periskop je optické zařízení, které umožňuje boční posun přijímaného světelného paprsku. Používá se především ve vojenství, kde umožňuje výhled, aniž by byl pozorovatel vystaven přímé střelbě. Je důležitou součástí vybavení ponorek a bojových vozidel, používá se ale i v mnoha dalších oborech. Funguje na principu vertikálního tubusu na koncích opatřeným zrcadly nakloněnými v 45° úhlu tak, aby navzájem odrážely vnější obraz.

9 Princip periskopu. Periskop nalevo používá zrcadla v místech „a“ zatímco napravo používá hranoly v místech „b“. Pozorovatel je „c“.

10 Stránky ze kterých jsme čerpaly


Stáhnout ppt "Sabina Mikulecká Anna Hejlová"

Podobné prezentace


Reklamy Google