Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Martina Šuráňová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_STO_0215 Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělávání Vzdělávací obor 65-51-H/01 Kuchař-číšník Tematický okruh Víno Druh učebního materiálu PPT Cílová skupina Žák Anotace Víno podle vinařského zákona Klíčová slova Vinařské oblasti, rozdělení vín, odrůdy vinné révy Datum
2
Víno podle vinařského zákona
3
Vinařský zákon Vinařský zákon je zkrácený název zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství Je základní normou pro výrobu vína
4
Vinařské oblasti ČR Vinařská oblast Čechy Vinařská oblast Morava
Litoměřická vinařská podoblast Mělnická vinařská podoblast Vinařská oblast Morava (96% registrovaných vinic v ČR) Znojemská vinařská podoblast Mikulovská vinařská podoblast Velkopavlovická vinařská podoblast Slovácká vinařská podoblast
5
Rozdělení vín podle různých hledisek
Tichá, šumivá vína Podle barvy bílá, růžová, červená Podle obsahu zbytkového cukru suchá, polosuchá, polosladká, sladká Podle stáří mladá, zralá, archivní
6
Rozdělení tichých vín Stolní víno Zemské víno Jakostní víno
je nejnižší kategorie vín, může pocházet z hroznů vyprodukovaných ve kterékoli zemi EU Zemské víno Je stolní víno vyrobeno pouze z tuzemských hroznů Jakostní víno pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti
7
Jakostní víno rozdělujeme
Jakostní víno známkové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín Jakostní víno odrůdové víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd
8
Odrůdy bílých vín Chardonnay Müller Thurgau Neuburské Pálava
Rulanské bílé Rulanské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlinské zelené
9
Odrůdy červených vín André Cabernet Moravia Cabernet Sauvignon
Dornfelder Frankovka Modrý Portugal Rulandské modré Svatovavřinecké
10
Jakostní víno s přívlastkem
Rozděluje se podle obsahu zbytkového cukru Kabinetní ⁰ NM (stupňů normativního moštoměru) Pozdní sběr – ⁰ NM Výběr z hroznů ⁰ NM Výběr z bobulí min. 27⁰ NM Výběr z cibéb min. 32⁰ NM Ledové víno min. 27⁰ NM (lisováním zmrzlých hroznů, sbíraných při teplotě - 7⁰C) Slámové víno min. 27⁰ NM (vyrobené z hroznů dosoušených nejméně 3 měsíce na slámě nebo rákosu)
11
ŠUMIVÁ VÍNA - SEKTY jsou vyrobena prvotním nebo druhotným kvašením vinných hroznů, moštu nebo vína Vyrábí se Tradiční metodou v lahvích tzv. šampaňská metoda metodou ve velkoobjemových tancích tzv. šarmatová metoda
12
Šampaňské nebo sekt? Názvu šampaňské může být použito pouze u vín pocházejících ze severovýchodní Francie, z oblasti Champagne. Pravé šampaňské má svou přesnou metodu výroby a vzniká mícháním tří odrůd (Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier). Vše ostatní, byť vyrobené stejnou technologií, je sekt, nikoliv šampaňské.
13
rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru
Brut nature – méně než 3g na litr Extra brut Brut Extra dry Sec Demi sec Doux – vyšší než 50g na litr
14
NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM !
POZOR ! NEPLÉST ŠUMIVÉ VÍNO S PERLIVÝM ! Perlivé víno se vyrábí umělým dosycením tichého vína oxidem uhličitým Na rozdíl od šumivého vína je perlení hrubější a kratší
15
ELEKTRONICKÉ ZDROJE Sbírka zákonů ČR, Zákon o vinohradnictví a vinařství. [online] [cit ]. Dostupné z:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.