Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická komunikace a jazykové prostředky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická komunikace a jazykové prostředky"— Transkript prezentace:

1 Elektronická komunikace a jazykové prostředky

2 Druhy virtuální komunikace
ICQ a jemu podobné aplikace IRC (Internet relay chat) www chaty Diskusní fóra

3 Pravděpodobně nejstarší forma virtuální komunikace. V zásadě se nelišící od papírové pošty. Nutnost zřídit si ovou adresu, která je aktivní na některém z mnoha ových serverů. ový server zpracuje naši odesílanou zprávu, dle zadané adresy ji odešle na jiný server, který ji zpracuje a vloží do správné ové schránky, zde je k dispozici uživateli.

4 E-mail Jde o komunikaci v delším časovém horizontu
Většinou používaný ke komunikaci mezi 2ma osobami. Ačkoli hromadné rozesílání ů možné. V dnešní době snadný terč virů (pozor na outlook, outlook expres a jejich adresáře)

5 ICQ (I seek you) Získání unikátního ICQ čísla, možnost kdykoli změnit nick či jakékoli údaje o sobě Rozsáhlá databáze uživatelů skrze kterou je můžeme snadno vyhledat, tzv. Whitepages. Hledat je možno dle pohlaví, udaného věku, státu, dle zájmů, … Posílání vzkazů (messages), přímá komunikace skrz ICQ chat, možnost zvukové komunikace. Po nainstalování nového icq addonu (přidání nějaké funkce k programu) - možnost sdílení webkamery, společné hraní her, posílání z icq smsek a další.

6 ICQ (I seek you) Chat na stránkách ICQ využívající IRC protokolu ke komunikaci( IrCQ- net chat), na možnost pomocí Macromedia flash player vstoupit do chatu, kde je mnoho místností dle zájmů uživatelů. Diskusní skupiny, které jsou úzce provázány se samotnou aplikací ICQ. Icq obsahuje i možnost posílání souborů skrze internet, pomocí FTP protokolu. ICQ je možno na stránce spustit v zjednodušené verzi z jakéhokoli počítače (nutnost mit java virtual machina v systému)

7 IRC (Internet relay chat)
IRC = Internet Relay Chat, starý tradiční chatovací systém s vlastním protokolem (jako je FTP nebo Telnet), ovládaní prostřednictvím IRC klienta (pod Windows nejčastěji mIRC). Systém serverů, který umožňuje chatování uživatelů z celého světa, není limitován geograficky Uživatel se připojuje na tzv. kanály, které jsou vytvářeny pro různá témata

8 IRC (Internet relay chat)
Uživatel má možnost při každém připojení vstupovat pod jiným nickem Každý kanál má svůj obsah (i sdílené soubory), svá unikátní pravidla a podmínky účasti. Je o ryze textovou komunikaci, prosté grafické rozhraní a datová úspornost.

9 Chaty Chat = Internetová aplikace umožňující hromadnou komunikaci uživatelů. Jde o server, kde jsou umístěny www stránky umožňující textovou výměnu informací. Komunikace probíhá v tzv. místnostech Chat obsahuje seznam místností, krátký popis tématu hovoru a seznam uživatelů v místnosti právě hovořících.

10 Chaty Je nutné mít zaregistrovanou přezdívku (na velkých chatech), někde není potřeba Často jsou chaty spojené s diskusními fóry, kde je umožněna hlubší diskuze. Datově poněkud náročnější aplikace (neustále načítání www stránky) Ačkoli je umožněno soukromé povídání (tzv. šeptání), jde o skupinovou komunikaci.

11 Diskusní fóra Www stránky zaměřené na výměnu názorů formou vkládání jednotlivých příspěvků. Mohou být různě rozsáhlá, zaměřena na jakoukoli oblast lidské činnosti. Většinou vyžadují registraci. Registrací získá uživatel plný přístup k obsahu fóra, vlastní ikonku (avatara, postavičku)

12 Diskusní fóra Některá fora (viz yahoo.com) jsou realizování pomocí u. Vzkazy je možno číst jak přímo ve fóru, tak prostřednictvím u, na který vzkazy po příspěvku jakéhokoli uživatele chodí. Fóra též mohou mít na svých stránkách umístěny soubory ke stažení, aplikaci umožňující vkládat své příspěvky (články).

13 Jazykové prostředky Syntéza mluveného a psaného slova (netýká se příliš u) Vynechávání diakritiky Užívání akronymů (zkratek) Časté užití slangový výrazů

14 Jazykové prostředky Narušená gramatická stavba věty
Krátké věty, často nedokončené Narušen pořádek slov ve větě Nové tvary slov, často zkomoleniny Časté protahování samohlásek (Nazdaaar, heeeč) Vkládání různých znaků a emotikony Často míchání angličtiny a češtiny

15 Akronymy (Zkratky) BTW By the Way, Mimochodem, CUL See you later.
Zkratka Anglický výraz Český význam BTW By the Way, Mimochodem, CUL See you later. Uvidíme se později. FYI For your information Pro vaši informaci - jen na vědomí IMHO In my humble/honest opinion, Dle mého skromného mínění,  LOL Loud of Laught. Směju se na celé kolo. MORF Male or female? Jsi muž nebo žena? OIC Oh. I see, Aha, už chápu,

16 Akronymy (zkratky) PLS Please, Prosím, RUOK Are you OK? Jsi v pořádku?
Zkratka Anglický výraz Český význam PLS Please, Prosím, RUOK Are you OK? Jsi v pořádku? SO So Other, Další informace, THX Thanks Děkuji. Z5 Zpět MMNT Moment

17 Slangové výrazy Závislé na skupině, která je tvoří.
Často jde o počeštěné anglické výrazy. Týkají se technické oblasti fungování internetu, zájmů a činnosti skupiny. Dosti často novotvary vzniklé zkomolením či zkrácením původních slov.

18 Slangové výrazy Joini se Comp, Kompl Inet, net Spadl/umřel server
Zkratka Český význam Joini se Připoj se ke hře, serveru, chatové místnosti Comp, Kompl Z anglického slova computer, počítač Inet, net Internet Spadl/umřel server Chyba serveru, nefunguje chat,či Icq Seš lama Jsi začátečník, nevíš o čem mluvíš Web Jakákoli stránka www rozhraní, možno chápat i jako internet

19 Emotikony (xichtíky,smajlíky)
Textové náhražky řeči těla a emocí Prostá kombinace několika znaků Znaky tvoří objekt, symbol Kromě základních existují i mnohé další, často velice propracované, nutnost znát jejich význam Smajlík se čte tak, že nakloníme hlavu k levému ramenu a zapojíme představivost, či znalost kombinace znaků.

20 Použití emotikonů Kde smajlíky zaručeně nepoužívat:
Tam kde si nejsme jisti že jim porozumí. V oficiálních tiskovinách: knihy, noviny, časopisy, smlouvy V obchodní korespondenci V nabídkách, cenících V psaném projevu, který je určen pro širší okolí čtenářů.

21 Použití emotikonů Kde je používat v rozumně omezené míře:
V osobní korespondenci Na www stránkách s osobní, čí méně závažnou tematikou V dokumentech, které nejsou oficiální, důležité, pro širokou skupinu čtenářů diskuzní fóra

22 Použití emotikonů Žádané použití smajlíků:
Osobní ová korespondence Chaty Veškeré služby typu ICQ, IRC a dalších podobných sítí

23 Emotikony- příklady :-)
Nejběžnější smajlík. Označuje dobrou náladu, vtip, ironii a podobně. ;-) Mrknutí, spiklenecký úsměv. :-))) Smích, hodně dobrá nálada. :-D Vyjadřuje hlasitý smích. :-> Doprovází hodně silné výrazy. :-I Neurčitý výraz. Znamená něco jako hmmmm... :-( Smutný úsměv. Autorovi se něco nelíbí, je smutný nebo nemá dobrou náladu. :-< Velký smutek :'-( Pláč :'-) Autor pláče radostí/štěstím Křik, řev :-o Údiv :-| Trapná situace, nepovedený vtip. :-/ Nerozhodnost, lhostejnost

24 Zdroje www.berounsko.cz (říjen 2003) www.icq.com (říjen 2003)
Baránek, T. Smileys- stručný průvodce emotivní elektronickou komunikací(2000). Praha, Computer press.


Stáhnout ppt "Elektronická komunikace a jazykové prostředky"

Podobné prezentace


Reklamy Google