Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_20 Název DUMu: Opravy řezeb, zlacení, inkrustace, intarzie a taušírování Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Opravy řezeb, zlacení, inkrustace, intarzie a taušírování

3 Oprava řezeb Poškození řezby
hrubým mechanickým zásahem (jsou zlomené, potlučené, popálené apod.) vlivem nepříznivého prostředí (prasklinami z přílišného sucha, zborcení ve vlhku) dřevokazy biologické­ho původu (hnilobou, červotočem aj.)

4 Poškozená řezba

5 Postup opravy Podrobný nákres - zhotovení plánku

6 Asanovat Petrifikovat Smývat nevhodné nátěry Řemeslná práce

7 Výběr vhodných materiálů.
Řezba s voskovou, šelakovou nebo transparentní lakovou úpravou – vhodná kresba, barva a směr let. Jde o dřevo ořechové, dubové, lipové, hruškové… Pro zlacené řezby - pracovat se stejným druhem dřeva.

8 Přiklížíme ulomené části a vyspravíme praskliny.
Poškozený díl se musí odebrat a nahradit novým materiálem.

9 Po zatvrdnutí lepidel všech klížených a vkližovaných částí dořežeme doplňky ostrými řezbářskými dláty v odpovídajícím tvaru. Stopy po dřevokazném hmyzu nebo drobné prasklinky zatmelíme.

10 Ostatní materiály Dřevořezbu s polychromií můžeme vymodelovat moduritem nebo se štafírskou masou, s nímž se dobře pracuje. Více stejných motivů – forma.

11 Zlacení poškození Popraská Nahnije křídový podklad
Na povrchu jsou oděrky Je zašlé stářím Dřevokazný hmyz Chemický vlivy Neopatrným zacházením Nevhodnou údržbou

12 Zlacení bez křídového podkladu
Opravy; důkladná asanace, petrifikace a po odstranění nevhodných nátěrů. Zlacení pečlivě vyčistíme. Praskliny i stopy po dřevokazech zatmelíme. Přebrousíme tmelená místa. Natřeme šelakovou politurou. Naneseme mixtion.

13 Nanesení lístků zlata vlasovým štětcem.
Po 12 hodinách štětcem uhladíme zlacené plochy.

14 Oprava Intarzie Uvolnění dýhy (puchýře) Rozříznutí (puchýře)
Dobré očištění dýhy i nosného podkladu Nanesení lepidla Klížení s papírovou mezivrstvou Odstranění papíru a zbytků lepidla Přebroušení očištěné plochy

15 Oprava Inkrustace Očištění uvolněné části inkrustace
Odstranění starého lepidla a nečistoty Úprava jednotlivých částí Klížení zpět do drážek Tmelení Broušení

16 Oprava Taušírování Dokonalá asanace, petrifikace a odstranění nevhodných nátěrů z předmětu. Rozpletení konců odpadlého drátu. Lehké zaklepání nadzdvižených částí zpět. Vyčištění drážek, do nichž patřily uvolněné dráty. Lehké zatlučení původních drátů zpět do drážek. Doplnění nezaplněných rýh drátem novým.

17 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google