Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOUBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOUBY."— Transkript prezentace:

1 HOUBY

2 HOUBY - OPAKOVÁNÍ Stavba těla kloboukatých hub
do obrázku napište jednotlivé části

3 HOUBY Houby s lupeny naspodu klobouku se nazývají lupenaté
Houby s rourkami jsou rourkaté Určete, které z uvedených druhů hub mají rourky nebo lupeny: (použijte učebnici str. 37 – 39) Liška obecná…………………… Bedla vysoká…………………… Pečárka ovčí……………………. Klouzek sličný…………………. Hřib smrkový…………………… Muchomůrka zelená……………..

4 HOUBY – ROZMNOŽOVÁNÍ v plodnici se tvoří výtrusy ve vlhku, teple a na vhodném podkladu vyklíčí podhoubí z podhoubí vyrůstá plodnice

5 HOUBY Zapište si do sešitu:
Cizopasné (parazitické) houby jsou původci různých houbových chorob rostlin a živočichů. Hniložijné houby jsou rozkladači odumřelých zbytků různých organismů. Některé druhy žijí v symbióze s kořeny některých rostlin. Houba přijímá od rostliny organické látky a pomáhá rostlině přijímat vodu s rozpuštěnými minerálními látkami. Toto soužití se nazývá mykorrhiza.

6 DRUHY HUB Prohlédněte si obrázky hub v učebnici na str. 37 – 39, vyhledejte odpovědi na tyto otázky. Odpovědi zapište do sešitu i na tabuli: 1. K uvedeným skupinám hub přiřaďte správného zástupce: jedlé……………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… nejedlé………………………………………………………………….. jedovaté…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

7 2. Jak jsou tito zástupci hub člověku prospěšní a jak mu mohou škodit
2. Jak jsou tito zástupci hub člověku prospěšní a jak mu mohou škodit? Zdůvodněte svá tvrzení. Křemenáč osikový……………………………………………………………… Plíseň hlavičková………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………. Kvasinka pivní…………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………….. Štětičkovec…………………………………………………………………….. Muchomůrka zelená……………………………………………………………. Kropidlák černý…………………………………………………………………


Stáhnout ppt "HOUBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google