Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením."— Transkript prezentace:

1 Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.

2 Komunikační rozhraní - porty
Na zadní straně počítače jsou zásuvky (porty) pro připojení externích zařízení k počítači. Základní druhy jsou: sériový, paralelní, USB, PS/2 port, FireWire.

3 Sériový port Je pomalejší, pracuje na principu postupného (sériového) odesílání dat. Dnešní základní deska obsahuje 1 sériový port (dříve 2, COM1 a COM2). Používaly se k připojení myši a modemu (dnes je nahrazován USB 2.0). Konektory jsou dvojího druhu, 25 pinový a 9 pinový, vždy typu male (z konektoru vycházejí jehlice).

4 Paralerní port Je rychlejší, protože umí posílat jednotlivé bity současně(paralelně). Používá se typicky pro připojení tiskárny a levnějších variant externích velkokapacitních mechanik nebo scanneru (dnes je nahrazován USB 2.0). Obvykle počítač obsahuje jeden paralelní port. Na straně počítače je 25 pinový konektor female (obsahuje zdířky pro jehlice).

5 USB Universal serial bus je rozhraní pro rychlé (480 Mb/s - USB 2.0).
Podporuje sdružené zařízení (zařízení s mnoha sdruženými funkcemi) autoidentifikace periferií, automatické mapování funkce a konfigurace driveru. Varianta USB 1.0 a 1.1 ( max. přenosová rychlost 12 MB/s ) se dnes téměř nepoužívá, USB 2.0 je mnohokrát rychlejší, dnes je na něj připojena většina periferií. Schéma zapojení USB do PC→

6 FireWire Označované jako i.Link nebo IEEE 1394 je standart sériové sběrnice pro připojení periférií k počítači. Díky své technické jednoduchosti a pořizovací ceně nahrazuje dříve používané způsoby připojení, především SCSI. V současnosti se používání tohoto rozhraní zúžilo zejména k připojení digitalních videokamer. Rozdíl mezi USB a FireWire → ← FireWire

7 PS/2 Slouží k připojení klávesnic, myší a jiných polohovacích zařízení (dnes je nahrazováno USB 2.0). Modrý pro myš a zelený pro klávesnici.

8 Bezdrátová rozhraní V následující kapitole se budeme věnovat bezdrátovým komunikačním rozhraním: 1) BLUETOOTH- je bezdrátová komunikační technologie sloužící k bezdrátovému propojení mezi dvěma a více elektronickými zařízeními, jakými jsou například mobilní telefon, PDA, osobní počítač nebo náhlavní souprava. bezdrátové sluchátko znak bluetooth bluetooth s USB

9 Bezdrátové rozhraní 2) INFRA PORT- (Irda) slouží ke komunikaci mezi PC a např. mobilním telefonem, přenosným počítačem, digitálním fotoaparátem, atd. K většině počítačů se infraport nedodává, přesto mají základní desky konektor pro jeho připojení. Protože na desce jsou již integrovány všechny potřebné obvody, je samotný infraport velmi jednoduchý. Infraport je pomalejší než bluetooth a má kratší přenosovou vzdálenost (v centimetrech).

10 Bezdrátová rozhraní c) Wi – Fi -pro lokální bezdrátové sítě .
Původním cílem Wi-Fi sítí bylo zajišťovat vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a dále jejich připojování na lokalní (např. firemní) sítě LAN. S postupem času však začal být silný potenciál této technologie využíván i k bezdrátovému připojení do sítě Internet v rámci rozsáhlejších lokalit. Pomalé počáteční rozšiřování Wi-Fi technologie bylo prudce akcelerováno její integrací do mobilní platformy Centrino společnosti Intel. Nejen díky ní se tak Wi-Fi stala standardní součástí mobilních počítačů. Wi-Fi se rozšířilo hlavně díky využívání bezlicenčního pásma, což má negativní důsledky ve formě silného zarušení příslušného frekvenčního spektra a dále častých bezpečnostních incidentů.


Stáhnout ppt "Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením."

Podobné prezentace


Reklamy Google