Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_4S_SL_11_11 Název Pneumatické obvody Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Čtvrtý Tematický celek Blokovací ventily Anotace Rozdělení, způsoby ovládání pneumatických obvodů pomocí blokovacích ventilů, jejich konstrukce a možnosti při realizaci vlastního řízení. Metodický pokyn Naučit žáky konstrukci a požadavky, které jsou kladeny na blokovací ventily, jejich vlastnosti a možnosti využití jednotlivých druhů v pneumatických obvodech. 45 minut Klíčová slova Blokovací ventily, zpětné ventily, ventily pro rychlé odvzdušnění Očekávaný výstup Žák zvládne aplikaci jednotlivých druhů blokovacích ventilů, jejich konstrukci, značení a využití jejich charakteristik pro realizaci v pneumatických pohonech. Datum vytvoření

2 11. Blokovací ventily Blokovací ventily mají za úkol jednosměrně uzavřít ventil a propustit stlačený vzduch jen v jednom směru a blokovat průtok v opačném směru. Patří k nim: - zpětné ventily - ventily pro rychlé odvzdušnění - přepínací ventily - dvoutlakové ventily

3 Zpětné ventily Používají k uzavření průchodu vzduchu kuličku, kužel, destičku nebo membránu. Ventily se uzavírají působením tlaku pracovního media nebo pružinou. Jejich úkolem je zabránit rychlému úniku vzduchu z rozvodu a způsobit havárii zařízení.

4 Ventily pro rychlé odvzdušnění
Rychlé odvzdušňovací ventily mají za úkol rychle odvzdušnit část potrubí a zvýšit rychlost pístů pracovních válců. Odstraňuje brždění válce vyfukovaným vzduchem, který klasicky odchází potrubím a řídícím členem. Při plnění pracovního válce je odvzdušňovací otvor třícestného ventilu uzavřen plovoucím pístem tlakem vzduchu, který plní válec. Při poklesu tlaku v přívodním potrubí plovoucí píst pod tlakem uzavře přívod a otevře otvor pro rychlé odvzdušnění pracovního prostoru.

5 Ventily pro rychlé odvzdušnění

6 Přepínací ventil Přepínací ventil má dva řídící přívody a jeden pracovní vývod. Ventil propojuje pracovní vývod s přívody a plní funkci, která odpovídá logické funkci OR a při číslicovém řízení se používá jako logický člen OR.

7 Aplikace přepínacího ventil
Pomocí přepínacích ventilů lze řídit čtyřpolohové pracovní válce. Při poměru dvou válců 1:2 lze dosáhnout čtyř poloh o stejné vzdálenosti.

8 Dvoutlakové ventily Dvoutlakový ventil má dva řídící vstupy a jeden výstup. Stlačený vzduch může na výstup proudit jen tehdy je-li přiveden tlak na oba vstupy najednou. Při přívodu vzduchu na jeden přívod je ventil neprůchozí. Při průchodu vzduchu v časovém odstupu se stane ventil průchozí, když působí tlak z obou stran. Při rozdílných tlacích na vstupech, vyšší tlak umožní průchod nižšímu tlaku na vstupu.

9 Dvoutlakové ventily Konstrukce a značka
Dvoutlakový ventil má funkci, která odpovídá logické funkci AND, v číslicovém řízení je používána jako logický člen AND.

10 Použitá literatura: SMC Industrial Automation CZ s.r.o., Vlastnosti stlačeného vzduchu [online] [cit. 5. září 2013]. Dostupné z WWW: SCHMID, Dietmar. Řízení a regulacce pro strojírenství a mechatroniku. 1. vyd. Překlad Jiří Handlíř. Praha: Europa-Sobotáles, 2005, 420 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google