Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1099 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1099 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva Doležalová Název materiálu: Telegram Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Metodika k výukovému materiálu
VY_32_INOVACE_20 - Telegram Metodika k výukovému materiálu Datum vytvoření: Téma: Telegram Cíl prezentace: Vyplňování telegramu Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál zpracovává útvar telegramu. Žáci se seznámí s dalším informačním útvarem, a to v podobě právě telegramu. Dozví se, jakým způsobem se dají telegramy poslat a jaká platí pravidla při jejich posílání. V průběhu materiálu si žáci zkouší telegram poslat.

3 TELEGRAM

4 VY_32_INOVACE_20 - Telegram
slohový útvar patřící ke krátkým komunikačním žánrům – oznamovací útvar předtištěný formulář alternativa dopisu tiskopis posílaný v případě rychlého sdělení bez spojení na adresáta rychlé podávání zpráv text bývá co nejstručnější, ale jasný a srozumitelný

5 VY_32_INOVACE_20 - Telegram
Posílání telegramů dvojí způsob posílání: 1. prostřednictvím pošty - Tiskopis telegramu je dostupný na všech pobočkách České pošty a okamžitým vyplněním je poslán 2. prostřednictvím telefonu - Telefonicky se odesílatel telegramu spojí s operátorem, ten se obratem informuje o čísle volajícího a zavolá mu zpět – následně odesílatel nadiktuje adresáta, text telegramu a své jméno

6 VY_32_INOVACE_20 - Telegram
Placení telegramů poštovní doručování: telegram je placen podle počtu slov v textu společně se jménem a adresou adresáta telefonické doručování telegram je placen v telefonním účtu, tzn. v měsíčním vyúčtování telefonních hovorů

7 Jak telegramy vypadají?
VY_32_INOVACE_20 - Telegram Jak telegramy vypadají? Přečtěte si následující telegramy a zhodnoť te, zda jsou správné a dostatečně srozumitelné. Přijeďte na zahradní grilování. Strýc Přijedu ve středu 5. září v vlakem. Čekej mě na nádraží. Táta Zítra přijedu z dovolené. Přijď mi naproti, mám těžký kufr. Petra Setkají se všichni odesílatelé a adresáti?

8 VY_32_INOVACE_20 - Telegram
Vyplňte svůj telegram Napište své babičce, že jste vyhráli ve sportovním klání a že ji během příštího týdne navštívíte, ať vás čeká. Které informace jsou důležité? Kolik váš telegram bude stát? VY_32_INOVACE_20 - Telegram

9 VY_32_INOVACE_20 - Telegram
Použitá literatura Krausová, Zdeňka – Teršová, Renata: Český jazyk 6. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Nakladatelství Fraus, Plzeň ISBN s. 104. Sochrová, Marie: Český jazyk v kostce. Fragment, Havlíčkův Brod ISBN s. 80.

10 VY_32_INOVACE_20 - Telegram
Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1099 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20."

Podobné prezentace


Reklamy Google