Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Říjen 1814 – červen 1815.  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Říjen 1814 – červen 1815.  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci."— Transkript prezentace:

1 říjen 1814 – červen 1815

2  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci na ostrově Elba).  Důležitou roli zde hrál ruský car Alexandr I., rakouský císař František I. a kníže Metternich, pruský král Fridrich Vilém III. a (překvapivě) francouzský ministr zahraniční Talleyrand

3  ukončit války  obnovit politické poměry k roku 1792 (anulovat územní změny, ke kterým došlo v důsledku válek)  restaurovat poměry ve Francii (návrat dynastií a obnova absolutismu)  zabránit revolučním myšlenkovým hnutím.

4  Hlavní roli měly mocnosti uvedené v úvodu (Rakousko, Prusko, Rusko, Anglie, Francie), ostatní evropské státy hrály tzv. „druhé housle“ (neměly žádný hlas). Často se účastnily pouze recepcí a plesů. Proto je tento kongres také někdy nazýván „tančící kongres“.

5  „Evropa je unavena válkami a revolucí, je nutný klid a pořádek, přičemž tento stav zajistí policie, církev a cenzura.“ (Metternich).  Nastává období takzvané „ reakce“ (zpátečnictví) – snaha o zamezení veškerých revolučních snah; návrat ke starým pořádkům

6  Svatá aliance bylo spojenectví Ruska, Rakouska a Pruska, které mělo dohlížet na dodržování některých cílů Vídeňského kongresu (rovnováha v Evropě, zamezení revolucím)  Jelikož tvůrcem této politiky byl především kníže Metternich, je také tato politika někdy nazývána jako „metternichovský systém“.


Stáhnout ppt "Říjen 1814 – červen 1815.  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci."

Podobné prezentace


Reklamy Google