Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_1D.7.18 Jiří z Poděbrad Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Roku 1458 – 1471 český král zvolený českou šlechtou
Roku 1458 – 1471 český král zvolený českou šlechtou. Jediný český panovník, který nepocházel z panovnické dynastie. Stranil neradikálním kališníkům. Původně hejtman mladoboleslavského kraje. Roku 1452 dobyl Tábor, zlikvidoval tábority jako politickou a náboženskou skupinu.

3 Prohlásil se za správce království a pokoušel se o obnovu českého království. Překážkou byla tzv. Strakonická jednota. Proto uznal Ladislava Pohrobka českým králem, od císaře získal titul zemského správce byl Ladislav Pohrobek ve Vídni korunován českým králem zvolen na Staroměstské radnici českým králem.

4 Snažil se udržet rovnováhu mezi katolíky a
protestanty. Obě manželky Kunhuta ze Štemberka a Johana z Rožmitálu byly katoličky. Vystoupil proti Jednotě bratrské. Díky diplomacii získal přízeň císaře Fridricha III. Končí přátelství s Matyášem Korvínem, kterému pomohl na uherský trůn. Stal se významným panovníkem, který vzbuzoval respekt u mnohých doma i v zahraničí.

5 Pokus o sjednocení Evropy
Očekával střet s papežem, proto hledal v Evropě spojence. Přichází s nápadem vytvořit Všeobecnou mírovou organizaci. Evropa se měla sjednotit v boji proti Turkům. Příznivý ohlas u německých knížat, polského a francouzského krále. Převratná myšlenka „středověké společnosti národů“ (EU, OSN). Končí neúspěchem.

6 Roku 1464 povolal papež Jiřího do Říma před
církevní soud. Roku 1465 vzniká Zelenohorská jednota. Roku 1466 uvrhl papež Jiřího do klatby – toho využil Matyáš Korvín – roku 1469 se nechal katolickou šlechtou prohlásit za českého krále. Jiří vládne pouze v Čechách.

7 Korunu (následnictví) nabídl polským
Jagelloncům. nečekaně zemřel.

8 Jednota bratrská Protestantská církev působící v Čechách. Správce sboru (kazatel, sbor) a Rada starších - staršovstvo. Nejvýznamnější orgán je synod. Vzniká v období husitských válek. Ovlivněna učením Petra Chelčického. Založena Bratrem Řehořem v Kunvaldě roku 1457.

9 Jednota zelenohorská Česká katolická opozice proti Jiřímu z Poděbrad.
Založena na hradu Zelená Hora. Vůdce: Zdeněk Konopišťský ze Šternberka. Přidávají se města Plzeň, Brno, Jihlava a Znojmo.

10 Zápis Jiří z Poděbrad 1458 – 1471 český král Do roku 1458 správce českých zemí místo Ladislava Pohrobka Snaha sjednotit Evropu skončila neúspěchem Ostře vystupuje proti Jednotě bratrské Vzniká politická opozice – Zelenohorská jednota

11 Doplňte letopočty na časovou osu a k nim přiřaďte správné události.
1452 1458 1465 1466 1469 1471 1457 Vznik Jednoty bratrské Smrt Jiřího z Poděbrad Dobyt Tábor Matyáš Korvín se nechal korunovat českým králem Vznik Zelenohorské jednoty Jiří z Poděbrad zvolen českým králem Na Jiřího uvržena klatba

12 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytím snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová Druhé pololetí, březen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, Jednota bratrská, Matyáš Korvín Jsou zde vyzdvihnuty základní aspekty vlády Jiřího z Poděbrad. Především doporučuji zdůraznit myšlenku jednotné Evropy. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Základní letopočty je možné zopakovat prostřednictvím časové osy, kterou lze i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou umístěny hypertextové odkazy s doprovodným obrazovým materiálem. Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Jiří z Poděbrad Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google