Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity."— Transkript prezentace:

1 Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

2 Druhy bakterií probiotické = „přátelské“ patogenní - mohou u člověka vyvolat otravy z potravin – jsou způsobené toxiny

3 Kdo je nejvíce ohrožen? těhotné ženy malé děti starší lidé lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin lidé s oslabenou imunitou

4 Jak se bakterie dostanou do potravin? bakterie mohou přejít do jídla z: - hlíny - nemytých rukou - ze špinavého prkénka…

5 Jak otrava vzniká? po konzumaci hotových jídel, která nebyla snědena ihned po uvaření a pak nebyla dobře skladována

6 Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin? Dodržováním zásad a rad, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace Např.: - před přípravou jídla nebo jakoukoliv manipulací s potravinami si myjte ruce - uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy - nikdy nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě

7

8 Stafylokoková enterotoxikóza původce: termostabilní enterotoxiny produkované zlatým stafylokokem zdroj: člověk průběh: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, bez teplot k úzdravě dochází do 24 hod.

9 Stafylokoková enterotoxikóza přenos: prostřednictvím kontaminovaných potravin epidemiologická opatření: - preventivní - represivní

10 Informační zdroje 1. GÖPFERTOVÁ, D. – PAZDIORA, P. – DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí: Učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). Dotisk 1. vydání ISBN Jídlo a hrozby: Otravy z jídla [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z:. 3. Jídlo a hrozby: Stafylokoková enterotoxikóza [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z:. 4. Letní nákazy: bakteriální intoxikace [online]. [cit ]. Dostupné z:. 5. ŠPELINA, V. Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy). 1. vydání (leták) 6. ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první ISBN

11 Použité obrázky ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první ISBN aureus%20TopView.jpg &imgrefurl=http://www.biology4kids.com/extras/dtop_micro/7821.html&h=435&w=580&sz=37&hl= cs&start=11&tbnid=5TQvrK1YPqFYYM:&tbnh=101&tbnw=134&prev=/images%3Fq%3DStaphylo coccus%2Baureus%26gbv%3D2%26hl%3Dcs%26sa%3DG RSA_SEM_7821_lores.jpg/300px- MRSA_SEM_7821_lores.jpg&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Stafylokok&h=204&w=300&sz =19&hl=cs&start=183&tbnid=Asa0MUeoDG78MM:&tbnh=79&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3D toxiny%2Bv%2Bpotravin%25C3%25A1ch%26start%3D180%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl %3Dcs%26sa%3DN

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity."

Podobné prezentace


Reklamy Google