Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EUKLEIDÉS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EUKLEIDÉS."— Transkript prezentace:

1 EUKLEIDÉS

2 Život 325 př. n. l. – asi 260 př. n. l řecký matematik a geometr
většinu života strávil v Alexandrii v Egyptě studoval v Athénách na Platónově Akademii byl povolán do nově založené Alexandrijské knihovny kde pracoval a také učil mezi jeho žáky patřil Archimédes věnoval se: základům geometrie,teorii čísel, perspektivě….

3 Dílo hlavním dílem jsou Základy ve třinácti knihách
tyto knihy začínají stanovením deseti základních postulátů (axiomů geometrie) a pak postupují ke stále složitějším konstrukcím Základy shrnují práci mnoha dřívějších matematiků a filosofů toto dílo je nejúspěšnější matematickou knihou všech dob – užívala se víc než 2000 let!

4 Základy Základy začínají definicemi, například:
Bod je to, co nemá části. Úsečka je délka bez šířky. Konce úsečky jsou body. Pojmy, jež se netýkají pouze geometrie: Věci rovné jedné a téže věci jsou rovné i sobě navzájem. Když se k rovným přidá stejné, jsou i součty stejné. Úsečku lze bez omezení prodloužit. Celek je větší než jeho část. Vlastní postuláty: Každými dvěma body lze vést úsečku. Tuto úsečku lze libovolně prodloužit. Každou úsečkou lze opsat kružnici kolem jednoho jejího konce. Všechny pravé úhly jsou si rovny. Máme přímku a bod - tímto bodem lze vést jen jednu rovnoběžku s danou přímkou.

5 Zdroje


Stáhnout ppt "EUKLEIDÉS."

Podobné prezentace


Reklamy Google