Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické."— Transkript prezentace:

1 Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické prvky a sloučeniny, užívá tyto pojmy ve správných souvislostech. Umí správně zapsat i přečíst vzorce sloučenin. Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Prvek, sloučenina, atom, molekula Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání - 2. stupeň Typická věková skupina 13 až 15 let Celková velikost 828 kB EU – 7 - 26

2 Chemické prvky Ing. Lenka Kalinová

3 Atomy  Každý atom se skládá z kladně nabitého jádra a záporně nabitého obalu.  V jádře jsou kladně nabité protony a neutrální neutrony.  V obalu jsou záporně nabité elektrony.  Elektrony se pohybují kolem jádra v různých vzdálenostech a tvoří vrstvy.  Valenční elektrony-největší energie, velký význam pro vlastnost prvku

4 Názvy prvků Mezinárodní názvy prvků vyjadřují Význačnou vlastnost prvku (fosfor = světlonoš) Zdroj výskytu prvku (vodík – voda) Jméno vědce (einsteinium)

5 Aktivita č. 1  Vysvětli proč je atom elektricky neutrální i když obsahuje nabité částice.  Čím se liší naše současné představy o atomech od názorů Daltona?  Z čeho jsou odvozeny názvy prvků?  Které částice obsahuje jádro atomu?

6 Aktivita č. 2  Označ nesprávná tvrzení:  Jádro atomu má kladný náboj.  Nejmenší energii mají valenční elektrony.  Atom má stejně elektronů i protonů.  Valenční elektrony jsou v nejbližší vrstvě u jádra.  Všechny prvky mají stejné atomy.

7 Zdroje  Veškeré použité obrázky jsou z databáze PowerPointu (mimo obrázku Einsteina)  Obrázek Einsteina  http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://topcultured.com/wp- content/uploads/2010/08/einstein.jpg&imgrefurl=http://topcultured. com/top-10-albert-einstein- quotes/&usg=__hjW2UmkMQBgVJ9k_h0VKplUt- z8=&h=371&w=298&sz=21&hl=cs&start=0&zoom=1&tbnid=RgRR LzOyJnsD4M:&tbnh=150&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3DEin stein%26hl%3Dcs%26sa%3DG%26biw%3D1280%26bih%3D794 %26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=hc&vpx=132&vpy= 57&dur=6321&hovh=251&hovw=201&tx=89&ty=135&ei=CMzFTIF 6xMqMB5qwrbwF&oei=CMzFTIF6xMqMB5qwrbwF&esq=1&page =1&ndsp=26&ved=1t:429,r:0,s:0


Stáhnout ppt "Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické."

Podobné prezentace


Reklamy Google