Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,"— Transkript prezentace:

1

2  Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti, oživme výklad nějakou vhodnou příhodou apod.  Uplatňujme kontaktové prostředky, např. oslovení, užití 2. osoby množného čísla, nebo 1. osoby množného čísla.  Usmívejme se, buďme příjemní

3 „Lidé jsou jako zrcadlo – usmívej se na ně a svět se bude na tebe usmívat zpátky, mrač se na lidi, oni se budou na tebe mračit také.“ (A. Langer, 1993)

4

5  Jak dlouho budeme hovořit  Kde budeme vystupovat (i příjemné prostředí ovlivňuje mluvený projev)  Kdy budeme hovořit – dopoledne můžeme klást vyšší nároky na pozornost posluchače, jiní situace je odpoledne a večer.

6

7 1. Přehlednost – řečníkovi se lépe přednáší, posluchači si projev lépe pamatují.  Zásady stavby mluvených projevů:  Úvod (oslovení posluchačů, získání jejich sympatií, vytyčení tématu, stanovení cíle vystoupení a jeho rozvržení).  Jádro (rozvedení myšlenek, odůvodnění pravdivosti tvrzení).  Závěr (Stručné shrnutí závěrů, ke kterým řečník dospěl. Posluchačům dáváme najevo, že kontakt s nimi byl přínosem).

8 2. Logická stavba – vyjadřujeme se přesně, vyhýbáme se ukvapeným zobecněním, nemluvme ukvapeně: Obsahovou správnost narušují některé chyby: Zaměňování teze – často se vyskytuje tzv. argumentum ad hominem – jde o chybu, při níž místo řádné odpovědi či důkazu kritizujeme osobnost toho, kdo mínění vyslovil.

9  Základní chyba – důkaz se buduje na nesprávném základním tvrzení, např. na základě jednostranné a zaujaté informace.  Bludný kruh – dokazování pomocí téže teze, která je pouze jinak vyjádřena, např. Pan XY je neurotik, protože je nervózní.  Směšování rozdílného smyslu – záměna pojmenování.  Rozvleklost – uvádění zbytečných podrobností.  Logické skoky

10  Srozumitelnost – k tomu je potřeba volit náležité jazykové prostředky, jedna z chyb je neúměrné používání cizích slov (a to i v případech, kdy za ně máme v češtině adekvátní náhradu).  Do mluveného projevu nepatří zkratky, ani zbytečných slov.

11

12  KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc: PdF UP v Olomouci, 2000.


Stáhnout ppt " Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,"

Podobné prezentace


Reklamy Google