Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_3D.7.12 Česká gotika Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Do českých zemí se gotika dostává ve druhé čtvrtině 13
Do českých zemí se gotika dostává ve druhé čtvrtině 13. století a zůstává přibližně 300 let. Samostatná umělecká tvorba začíná ve 14. století. Vrcholná gotika dosahuje světové úrovně. Pozdní gotika (její doznívání) je označována jako vladislavská gotika.

3 Vrcholná gotika za Karla IV. a Václava IV.
Jedná se o dobu činnosti francouzských stavebních hutí na našem území. Na pozvání Karla IV. přichází Matyáš z Arrasu (francouzský architekt, stavitel a kameník). Je prvním stavitelem katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Podílel se i na projektech Kamenného mostu, Nového Města pražského a Karlštejna.

4 Petr Parléř – přichází do Prahy roku 1356, pokračuje ve výstavbě katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Dále postavil Karlův most, Staroměstskou mosteckou věž, kostel svatého Bartoloměje v Kolíně. Od roku 1388 pracuje na chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře.

5 Staroměstská mostecká věž

6 Pozdní gotika Po násilném přerušení kulturního vývoje za husitských válek se opět do stavitelské práce pustil Vladislav Jagellonský. Nechal pokračovat v dostavbě Pražského hradu. V čele stavby stál Benedikt Reid, který dostavil královský palác a mimo jiné postavil Vladislavský sál. I on se podílel na stavbě chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře, dále Kamenné kašně a Hrádku. Je autorem hradů – Švihov, Rabí, Blatná. V Praze působí i Matěj Rejsek, který postavil Prašnou bránu a pracoval i na chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře.

7 Matěj Rejsek Prašná brána

8

9

10 Rozvoj malby Největší rozkvět nastává ve 14. století. Autoři jsou známí především podle svých děl: Mistr třeboňského oltáře Mistr vyšebrodského oltáře Výjimkou je Mistr Theodorik, který je znám svým jménem. Vyzdobil kapli svatého Kříže na Karlštejně.

11 Zápis Česká gotika Od pol. 13. století Největší rozkvět za Karla IV. a Václava IV. Pozdní gotika za Vladislava II. Jagellonského Významní stavitelé: Matyáš z Arrasu, Petr Parléř, Benedikt Reid a Matěj Rejsek Gotické stavby: chrám svatého Víta, Karlův most, Prašná brána, Karlštejn, Švihov Výtvarné umění: Mistr vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik

12 Metodické pokyny k prezentaci.
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, leden Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: sedmý ročník, středověk, gotika, madona, pieta, katedrála, hrad, lomený oblouk Tato prezentace zdůrazňuje nejdůležitější aspekty gotického umění na našem území. Použité fotografie jsou z vlastních zdrojů. Pod „smajlíky“ jsou ukryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. K této prezentaci doporučuji dětem zadat práci s internetem, aby vyhledaly významné gotické stavby (hrady, kostely, mosty a připravily o nich prezentace). Jednu z možných inspirací doporučuji na tomto hypertextovém odkazu: . Použitá literatura: ČECHURA, J. a kol.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny středověku a počátků novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 7: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň, s. ISBN


Stáhnout ppt "Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google