Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mluvnická a komunikační cvičení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mluvnická a komunikační cvičení"— Transkript prezentace:

1 Mluvnická a komunikační cvičení
Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-38 Téma: ČESKÝ JAZYK – Tvoření slov, tvarosloví, pravopis VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-38

2 Anotace Interaktivní opakování učiva Autor Mgr. Monika Dudová Vytvořeno dne Ověřeno dne ve třídě VII.A Jazyk čeština Očekávaný výstup Žák si upevňuje pojmy a znalosti z mluvnice Speciální potřeby žádné Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Tematický okruh Jazyková výchova Téma Tvoření slov, tvarosloví Klíčová slova Spojky, výslovnost, synonyma, přídavná jména- stupňování, zájmena Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání –II. stupeň Věková skupina 12-15 let

3 OPRAVTE NEDOSTATKY Přála bysem si, abysme přišli včas.
Kdyby jste to udělali, mohli byjste mít o starost méně. Kdybysme všechno uměli, udělali bysme zkoušku. Kdybys ses učil, měl by jsi jedničky. Přála bych si, abychom přišli včas. Kdybyste to udělali, mohli byste mít o starost méně. Kdybychom všechno uměli, udělali bychom zkoušku. Kdyby ses učil, měl bys jedničku.

4 Spojte správný údaj pro množství s názvem látky:
zrnko sousto stéblo závan kapka útržek tříska drobeček kadeř vlasy mák chléb jídlo dřevo tráva papír déšť vítr

5 Nahraďte označená slova vhodným synonymem
Bratr studuje na VŠ celkem bez nesnází. Nerad tě přivedu do nesnází. Na zámek zavítala bujná králova družina. Kočár táhl pár bujných koní. Byl to nerovný boj. Šel po nerovné dlažbě. Včera byla vaše třída na koncertě. Dívky byly pěkně oblečeny.

6 Vyslovujte s výrazem D-Ď: hady - hadi, dýky - díky, dým - dím, sudy - sudí, hrdý - hrdí. T-Ť: tyká - tiká, tele - těle, světy - světí, světe - světě, tápat - ťapat. N-Ň: nýt - nit, jedny - jedni, kamenný - kamení, nyvá - niva, nýtky - nitky. S-Š: sel - šel, sál - šál, sije - šije. Z-Ž: zelí - želí, zvyká - žvýká, úkaz - ukaž.

7 Vyslovujte s výrazem J: sem - jsem, ód - jód, my - myj, nebo - neboj, má - máj, sto - stoj, máku - májku, hákem - hájkem, pro denní - prodejní, kolenní - kolejní; vedou - vědou, bez - běs, sel - sjel, koupe - koupě. C-Č: tělem - celém - čelem, tele - cele, těle - čele, těká - čeká, vtělí - včelí; větší - ječí, řidší - řičí, sladší - stačí, kratší - kráčí.

8 Užijte stupňů přídavných jmen naznačených v závorkách
Těžký (2) a drahý (2) dopis tenký (2) plech hladký (2) kámen tuhý (2) maso úzký (2) chodník lehký (3) a snadný (3) úkol úzká (3) a tichá (3) ulička Těžší a dražší dopis tenčí plech hladší kámen tužší maso užší chodník nejlehčí a nejsnadnější úkol nejužší a nejtišší ulička

9 Užijte vhodně jmenných a složených tvarů.
Ten strom je (nemocen - nemocný). Bratr je již (stár - starý). Džbán byl (pln - plný) malin. Byl si tím (jist - jistý). Jsem (schopen - schopný) to zaplatit. Ten keř je již (stár - starý). Jirka je už (zdráv - zdravý). Talíř byl úplně (čist - čistý). Byl (ochoten - ochotný) o tom diskutovat. Na svou práci byl nesmírně (hrd - hrdý). Jsem (šťasten - šťastný), že to tak dopadlo. Byl jsem úplně (spokojen - spokojený). Omlouvám svého bratra, je (nemocen - nemocný).

10 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ Ten strom je (nemocen - nemocný). Bratr je již (stár - starý). Džbán byl (pln - plný) malin. Byl si tím (jist - jistý). Jsem (schopen - schopný) to zaplatit. Ten keř je již (stár - starý). Jirka je už (zdráv - zdravý). Talíř byl úplně (čist - čistý). Byl (ochoten - ochotný) o tom diskutovat. Na svou práci byl nesmírně (hrd - hrdý). Jsem (šťasten - šťastný), že to tak dopadlo. Byl jsem úplně (spokojen - spokojený). Omlouvám svého bratra, je (nemocen - nemocný).

11 Doplňte správné tvary zájmena já:
Nezapomeň na --. Proč jsi -- to neřekl? Kde jste se o -- dověděli? -- se to netýká. Sestra se o -- bála. Vzpomeň si někdy na --. Všechno se točilo kolem --. Beze -- tam nechoďte. Zavoláš --? Ve -- budete mít vždy oporu. Promiňte -- moji smělost.

12 Doplňte správné tvary zájmena já:
Nezapomeň na --. Proč jsi -- to neřekl? Kde jste se o -- dověděli? -- se to netýká. Sestra se o -- bála. Vzpomeň si někdy na --. Všechno se točilo kolem --. Beze -- tam nechoďte. Zavoláš --? Ve -- budete mít vždy oporu. Promiňte -- moji smělost. mi mně mně mi mně mi

13 Použité zdroje: KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc: Vydavatelství UP, 2000. KROBOTOVÁ, M. Cvičení z české stylistiky. Olomouc: Vydavatelství UP, 2003.


Stáhnout ppt "Mluvnická a komunikační cvičení"

Podobné prezentace


Reklamy Google