Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál."— Transkript prezentace:

1 Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Bc. Marií Leinerovou

2 Rozvod (rozloučení manželství ) právní akt ukončení manželství složitý etický, právní a společenský problém penize.cz

3 Rozvod a nábožensví římskokatolická církev – ZÁKAZ (manželství svátost doživotně - do smrti manžela) „co Bůh spojil, ať člověk nerozlučuje“; „dokud nás smrt nerozdělí“ Kanonické právo římskokatolické církve - „odluka manželů“ manželé spolu nemohou ze závažných důvodů vést řádný manželský život, a přijímající a do jisté míry morálně ospravedlňující situaci, kdy si sezdaní dále vzájemně neplní své manželské povinnosti (obvykle to znamená, že žijí odděleně). Manželství však i nadále trvá a je nepřekročitelnou překážkou novému sňatku. Pravoslaví - jen za výjimečných okolností Islám - i formou SMS oznamující manželce, že je konec, zatímco pro ženy je rozvod prakticky nedostupný

4 3 kritéria: rozdělení společného majetku který z rodičů bude dál vychovávat dítě (děti) a zda bude mít druhý (a v jakém rozsahu) k dětem přístup výživné

5 Rozvod v České republice lze každé manželství soud zákon o rodině Formy:  sporný rozvod (soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství a návrhu na rozvod nemusí vyhovět)  dohoda obou manželů (bez problémů) Nárůst rozvodů mezi lety 1955 a 2010 z 10 000 na 30 000 ročně.

6 Příčiny rozvodů Dvě třetiny – ženy jedna třetina - muži Příčiny: 1 - neuvážený sňatek 120/138 2 - alkoholismus 719/270 3 - nevěra 1284/895 4 - nezájem o rodinu (včetně opuštění soužití) 588/365 5 - zlé nakládání, odsouzení pro trestný čin 189/72 6 - rozdíl povah, názorů a zájmů 21821/21844 7 - zdravotní důvody 42/42 8 - sexuální neshody 69/67 9 - ostatní příčiny 5323/5375 0 - soud nezjistil zavinění 628/1715 Příčinu rozvratu manželství na straně muže vyjadřuje číslo před lomítkem, na straně ženy číslo za lomítkem.

7 Zdroj textu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozvod_v_%C4%8Cesku


Stáhnout ppt "Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google