Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_12 Název DUMu: Malba a laky Pro obor vzdělávání: 82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum: 10. 01. 2013

2 Střední škola Oselce Malba Od nepaměti lidé zdobili dřevo malbou. V nejstarších dobách se nábytek maloval přírodními pigmenty, hlinkami pojenými většinou klihem nebo želatinou či klovatinou.

3 Střední škola Oselce Později, především za renesance a baroka, byl nábytek malován olejovými barvami jako nástěnné obrazy. Motivy byly přírodní – květiny, stromy, ptáci, zvířata. „Japonérie“ malované olejovou barvou mistrovskou nebo barevnými laky bývaly provedeny velmi jemně a malovali je většinou významní umělci - malíři.

4 Střední škola Oselce Na lidovém nábytku se malba dochovala dodnes. Prostý lidový malíř jednoduše zobrazoval vše, co ho obklopovalo, obrazy svatých a spoustu ptáků a zvířátek. Cítění dokládá jediná lidová truhla nebo skříň. Lidový nábytek je malován převážně barevnou hlinkou na klihovém základě. Malba olejovou barvou se vyskytuje velmi zřídka.

5 Střední škola Oselce Laky Orientální lakové práce dodnes udivují svou nádherou. Vynikající nejen provedením, ale i čistotou barvy a lesku, průzračností laku. Většina těchto prací byla vytvořena na moři nebo na pobřeží, kde je naprosto bezprašný, mírně slaný vzduch.

6 Střední škola Oselce Lak se nanáší ve velmi tenké vrstvě a nátěr se po dokonalém uschnutí opakuje tak dlouho, až se dosáhne dostatečně tlustý nános. Orientálci barvili lak přírodními pigmenty; pokud měl být povrch matový, tlumili jeho lesk rovněž přírodními látkami. V Evropě měla větší úspěch aplikace např. fládrování.

7 Střední škola Oselce Opravy laků Opravy orientálních prací v laku jsou tak složité a náročné, že je raději svěříme odborníkovi - restaurátorovi - malíři. Laky se nanášejí polosuchým štětcem v mikroskopicky tenké vrstvě v absolutně bezprašném a suchém prostředí. Vlhkost vzduchu se musí stále kontrolovat, někdy je třeba vzduch zvlhčit zavěšením vlhkého plátna.

8 Střední škola Oselce K práci se používají laky kopálové a jantarové, jemně třené s přírodními barvivy nebo barevnými výtažky biologického původu. I tato práce - míšení barev a laků - je velmi složitá a náročná na technologické znalosti a čas. V domácí dílně však můžeme lakové výrobky vyčistit, zbavit hrubých i jemných nečistot a povrch oživit.

9 Střední škola Oselce K čištění použijeme roztok 1l destilované vody, 2až 5 kapek amoniaku (podle stupně znečištění).

10 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google