Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veronika Klicperová Michaela Krausová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veronika Klicperová Michaela Krausová"— Transkript prezentace:

1 Veronika Klicperová Michaela Krausová
Záření gama Veronika Klicperová Michaela Krausová

2 Obrázky (Vznik gama záření)

3 Historie Paprsky gamy byly objeveny lékárnou francouzštiny a fyzikem, Paul Ulrich Villard v roce 1900 chvíli studoval uran.Shledal, že paprsky nebyly ohnuté magnetickým polem. Na nějaký čas,předpokládal, že paprsky gamy byly částečky. Skutečnost, že oni byli paprsky byly demonstrovány pomocí britského fyzika, William Henry Bragg v 1910 když ukazoval paprsky ionized plyn v podobné cestě k rentgenům. Vlnové délky jsou podobné těm rentgenů a být velmi krátký, v dosahu m k m. to bylo Rutherford kdo vytvořil jméno ' paprsky gamy , poté, co jmenoval ' alpha ' a ' beta ' paprsky; natures různých paprsků byl neznámý v té době.

4 Záření gama Záření gama (často psáno řeckým písmenem gama, γ) je vysoce energetické elektromagnetické záření vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích. Záření gama je často definováno jako záření o energii fotonů nad 10 keV, což odpovídá frekvencím nad 2,42 EHz či vlnovým délkám kratším než 124 pm, přestože do tohoto spektrálního pásma zasahuje i velmi tvrdé rentgenové záření. To souvisí se skutečností, že hranice není stanovena uměle, ale tyto druhy záření se rozlišují dle svého zdroje, přičemž se samo záření jinak fyzikálně neliší. Záření gama je druh ionizujícího záření. Do materiálů proniká lepe než záření alfa nebo záření beta, která jsou korpuskulární (ani jedno není elektromagnetické záření), ale je méně ionizující.

5 Obrázky (Úplný absorpční koeficient vedení (atomové číslo 82) pro paprsky gamy, osnovaný proti energii gamy a příspěvkům třemi efekty. Tady, účinek fotky vládne u nízké energie. Nahoře 5 MeV, výroba pára začne vládnout) (Úplný absorpční koeficient hliníku (atomové číslo 13) pro paprsky gamy, osnovaný proti energii gamy a příspěvkům třemi efekty. Přes většinu z oblasti energie ukázaný, Comptonův jev vládne.)

6 Vznik záření gama Gama záření často vzniká spolu s alfa či beta zářením při radioaktivním rozpadu jader. Když jádro vyzáří částici α nebo β, nové jádro může být v excitovaném stavu. Do nižšího energetického stavu může přejít vyzářením fotonu gama záření podobně jako elektron v obalu atomu vyzářením kvanta ultrafialového záření.

7 Pokračování-Vznik Příkladem může být beta rozpad kobaltu-60 60Co na nikl-60 60Ni, při kterém v prvním stupni nejprve jádro kobaltu vyšle částici β (tedy elektron e-) a elektronové antineutrino νe a přemění se na jádro niklu v excitovaném stavu: Potom se nově vzniklé excitované jádro zbaví přebytečné energie vyzáření kvanta záření gama:

8 Fyziologické účinky I když je záření gama méně ionizující než α i β, je pro živé organismy včetně člověka nebezpečné. Způsobuje podobná poškození jako rentgenové záření: popáleniny, rakovinu a genové mutace. Proto je nutno se před jeho účinky chránit. Záření γ z nukleárního spadu by pravděpodobně způsobilo nejvíce úmrtí a zranění v případě použití jaderných zbraní. Účinný protiatomový kryt však sníží ohrožení lidí tisíckrát.

9 Použití Vysokoenergetická povaha záření gama z něj činí účinný prostředek hubení bakterií, čehož se využívá například při sterilizaci lékařských nástrojů nebo při ošetřování potravin, zejména masa a zeleniny, aby déle zůstalo čerstvé. Přestože může samo způsobovat rakovinu, používá se při jejím léčení. Přístroj gama nůž využívá několika paprsků záření zaměřených na místo nádoru, aby zničil zhoubným bujením zasažené buňky. V ostatních místech prochází jen jeden paprsek, a proto jsou zdravé buňky méně poškozené a přežijí. Využívá se také v nukleárním lékařství pro diagnostické účely. Využívá se několika radioizotopů emitujících záření, jeden z nich je technetium-99m.

10 Zajímavost: Astronomové zachytili gama záblesk z druhého konce vesmíru: Sonda Swift před nedávnem zaznamenala gama záblesk, jehož světlo k nám letělo z úctyhodné vzdálenosti 12,8 miliardy světelných let. Jde o dosud nejstarší podobnou událost, jejíž průběh měli vědci možnost sledovat!

11 Odkazy: http://zareni-gama.navajo.cz/


Stáhnout ppt "Veronika Klicperová Michaela Krausová"

Podobné prezentace


Reklamy Google