Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 EKOLOGIE vědecký obor zabývající se vztahy mezi organismy a vztahy mezi organismy a prostředím termín nesprávně používaný pro ochranářské aktivity a tvorbu životního prostředí (ekologické hnutí, ekologická zátěž, ekologisté) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ÚROVNĚ ZKOUMÁNÍ V EKOLOGII
JEDINEC: jeden konkrétní organismus (vosa) POPULACE: více jedinců téhož druhu na určitém území (vosí hnízda v lese) SPOLEČENSTVO: všechny druhy vyskytující se na určitém území (rostliny a živočichové žijící v lese) EKOSYSTÉM: organismy + životní podmínky tj. geologické podloží, klima (les) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 EKOSYSTÉM pro jednoduchost akvárium
rostliny za pomoci světla vyrábějí fotosyntézou organické látky, ze kterých staví svá těla a produkují kyslík měkkýši a býložravé ryby se živí těly rostlin a dýchají kyslík vyrobený rostlinami mikroorganismy žijící na dně potom rozkládají organické zbytky (výkaly, odumřelá těla rostlin) a umožňují tak rostlinám, aby je mohly opět využít Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 TYPY EKOSYSTÉMŮ umělé: přeměněné člověkem (pole, zahrady, parky, smrkové monokultury) přirozené: bez zásahů člověka, při porušení se samy obnovují (jehličnatý les, mokřad, step) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 STRUKTURA EKOSYSTÉMU neživá složka: teplota, sluneční záření, voda, vzduch, minerální látky, ph živá složka: rostliny, živočichové, bakterie atd. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 VZTAHY MEZI ORGANISMY organismy se mohou navzájem ovlivňovat
konkurence: dva podobné druhy soupeří o stejné zdroje potravy (sýkorky) predace: jeden jedinec se živí jiným a zabíjí jej (ropucha – užovka) parazitismus: jeden organismus se živí jiným, ale nezabíjí jej (člověk – klíště) mutualismus (symbióza): oba organismy jsou si navzájem prospěšné (klaun očkatý + sasanka) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 POTRAVNÍ ŘETĚZEC znázorňuje potravní vztahy mezi organismy v ekosystému nejčastěji jednoduchý (tráva – saranče – ještěrka - káně) mohou být i složitější, kde je znázorněno více druhů a vztahy mezi nimi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 POTRAVNÍ PYRAMIDA KONZUMENTI
znázorňuje nejen potravní vztahy v ekosystému, ale také relativní počty jednotlivých organismů ROZKLADAČI KONZUMENTI PRODUCENTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 EKOLOGICKÁ ROVNOVÁHA biodiverzita: biologická rozmanitost, udává počet druhů v ekosystému nejvyšší biodiverzitu mají tropické deštné lesy a korálové útesy stabilita ekosystému: schopnost ekosystému udržet si svoje původní složení i při narušení – je důležitá určitá biodiverzita, která je vyšší v přirozených prostředích umělé ekosystémy hůře snášejí narušení rovnováhy (kůrovcové kalamity na Šumavě) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 ZDROJE všechny obrazové materiály: autor Jan Kubát
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google