Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nebezpečí racionální diskriminace 15.12.2010 VŠFS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nebezpečí racionální diskriminace 15.12.2010 VŠFS."— Transkript prezentace:

1 Nebezpečí racionální diskriminace 15.12.2010 VŠFS

2 Na úvod je potřeba si nadefinovat pojmy, které se budou v dalším textu vyskytovat. Xenofobie - Obecně se toto slovo používá k označení mezilidské nesnášenlivosti a předsudků vůči lidem z jiné země, či při nedostatku úcty k jejich tradicím a odlišné kultuře. Abstraktně se toto slovo používá jako strach z neznámého, či z cizích věcí. A doslovně přeloženo to znamená “strach z neznámého”. Diskriminace - (lat. discriminare = rozlišovat) je termín označující nějaké rozlišování. Nejčastěji se používá v negativním významu rozlišování lidí na základě příslušnosti k nějaké obecné skupině bez ohledu na schopnosti konkrétního jedince. Podle konkrétního kritéria diskriminace se hovoří o diskriminaci na základě rasy, náboženského přesvědčení, politického přesvědčení, věku, pohlaví, sexuální orientace atd. Přesná a obecně uznávaná definice rasismu v současnosti neexistuje, záleží na pojetí jednotlivých autorů. Rasismus je pseudovědecká teorie, podle které jsou rasové biologické rozdíly příčinou přirozené nerovnosti lidí nebo trochu přesněji Rasismus je teorie nebo myšlenka, že existuje příčinné spojení mezi vrozenými fyzickými vlastnostmi a určitými rysy osobnosti, intelektu či kultury. S tím je spojována představa, že některé rasy jsou svou podstatou nadřazené jiným.

3 Diskriminace patologická a racionální 1. Kategorická (rigidní, patologická) diskriminace – diskriminace pramenící z vnitřního přesvědčení 2. Racionální (statistická) diskriminace – diskriminace vycházející ze zobecněné zkušenosti Druhá uváděná skupina je daleko běžnější a zřejmě i společensky nebezpečnější, protože poskytuje tomu kdo ji využívá výhodu nad ostatními. V některých oblastech je samozřejmě legální a běžně používaná (pojišťovny) První kategorie může nakonec vymizet působením ekonomických zákonů, ovšem druhá se naopak bude rozšiřovat (pokud se s tím něco neudělá)

4 Zajímavé experimenty Fryer, Goeree, Holt – University of Virginia Zaměstnavatelé a zaměstnanci Bertrand(ová), Mullainathan -MIT Životopisy (5000) - bílí o 50% více odpovědí

5 Šachovnice Thomase Schellinga Popis a ukázka (software)

6 Diskriminace ve školách Kdo je dnes diskriminován a proč? Jsou to ti, kteří se nějakým způsobem, který ohrožuje ostatní, liší. Proč? Protože z hlediska výplatní matice se většině nevyplatí s někým takovým „kamarádit“ - nemá cenu investovat do krátkodobého vztahu, je důležitější „být zadobře“ s těmi, které budu potkávat celý život. Potvrzení kontextuálních her? Také je výhodné (a strategicky správné) snižovat laťku náročnosti při studiu.

7 Absolutní a relativní hodnocení Absolutní hodnocení – ohodnocení výkonu údajem, který je měřitelný a „nezávislý“ na srovnávacím vzorku Relativní hodnocení – srovnání výkonu s ostatními (pořadí)

8 Jak z toho ven? 1) Opuštění teze o rovných příležitostech 2) Vytváření a) homogenějších kolektivů a/nebo b) prostředí, které preferuje žádoucí hodnoty 3) tvrdé vyžadování dodržování pravidel (nesmí se vyplácet „racionální zločinnost“) - tady je potřeba si uvědomit, že výplatní matice pro stejné skutky je pro různé lidi různá


Stáhnout ppt "Nebezpečí racionální diskriminace 15.12.2010 VŠFS."

Podobné prezentace


Reklamy Google