Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout."— Transkript prezentace:

1 Jak fungují tiskárny?

2  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout do formy, aby tiskárna věděla, kdy má co dělat.  Jak to vlastně funguje?

3 Jehličkové tiskárny  Jehličkové tiskárny - v poslední době se skládají 9 nebo 24 jehliček. Po přijetí zprávy do tiskárny systém v tiskárně nastaví jehličky do toho místa, kde budou tisknout. Jehličky začnou přes černou pásku otiskovat svůj hrot na papír a tak vlastně vznikají písmena, slova, věty, čísla.  Údržba jehličkových tiskáren - Z hlediska ceny je jehličková tiskárna nejlevnější na údržbu. Protože se zde používá jen barvící páska, která se vyměňuje a cena jedné pásky se pohybuje do cca. 400 Kč.  Některé firmy tyto pásky renovují a napouští znovu barvou takže to vyjde ještě levněji.

4

5 Inkoustové tiskárny Inkoustové tiskárny - používají k tisku inkoust.Ten je vystřikován na papír tryskami ze dvou nebo více kazet (cartridge – „kartridž“). Pro výstřiky barvy z cartridge se používají různé technologie: a) mechanický výstřik - a to pomocí piezoelektrického článku. Ten změnou napětí mění svůj tvar a vypudí inkoust. b)tepelná technologie - U každé trysky je tepelný článek, který se rychle zahřeje a přivede do varu kapku inkoustu. Vznikne tak bublina inkoustových par, která vypudí okolní inkoust z trysky a vystřelí ho na papír. Tisková hlava s tryskami se pak přesune na další pozici. Z jednotlivých kapek se skládá výsledný obraz. Údržba inkoustových tiskáren - U inkoustových tiskáren se mění (kartridže) s inkoustem černá barva stojí okolo 700 Kč a barevná zhruba 1 200 Kč (ceny jsou orientační).

6

7 Laserové a LED tiskárny  Hlavní částí laserového tisku je selenový válec, který je nabit po celém povrchu statickým nábojem. Válec se otáčí a prostřednictvím laserového paprsku se nejprve na selenový válec „vypálí“ výsledný obraz. Na těchto místech se obarví při styku s tonerem neboli speciální práškovou barvou. Při dalším otáčení válce je toner přenesen na papír. Aby prášek na papír kvalitně přilnul, prochází papír před opuštěním tiskárny zažehlovacím válcem, který při teplotě 200 stupňů Celsia prášek na papír vypálí.

8

9 Plottery  Ve strojírenství nebo stavebnictví je třeba vytisknout výkresy na velké formáty (A0, A1) a to s velkou přesností tisku. Plotter je velkoformátová inkoustová tiskárna.

10


Stáhnout ppt "Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout."

Podobné prezentace


Reklamy Google