Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAPONSKO 1945 a 2011 Bc. Monika Beránková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAPONSKO 1945 a 2011 Bc. Monika Beránková."— Transkript prezentace:

1 JAPONSKO a 2011 Bc. Monika Beránková

2 JAPONSKO – úvodní vhled
Japonsko je císařský ostrovní stát ve východní Asii - japonsky: Nihonkoku → 日 (ni, slunce) 本(hon, původ) 国 (koku, země) Tvořen ostrovy Hokkaidó, Honšú (největší ostrov), Šikoku, a Kjúšú 47 prefektur Hlavní město je Tokyo, má 8,2 milionů obyvatel, včetně předměstí až cca 12 milionů Náboženství: šintoismus a buddhismus Japonská ekonomika je třetí největší na světě a dá se označit za asijskou ekonomickou velmoc

3 HIROSHIMA A NAGASAKI Proč Hiroshima a Nagasaki?
Okinawa a Iwodžima → lepší pozice pro bomardování jap. měst Metoda „ohnivé smršti“ → budovy ze dřeva či bambusu → ve městech nebyly oddělené průmyslové zóny jako například v Německu → zdevastovány ohromné plochy měst (Tokyo) Pro použití atomových zbraní musela být vybrána 4 města - Hirošima, Kókura, Kjóto a Niigata (Nagasaki)

4 Proces byl rozhlasem odvysílán text Postupimské deklarace → poslední možnost na ukončení války → Japonci odmítnuté Hiroshima jako 8 největší město v Japonsku bylo významným vojenským přístavem s rozsáhlou průmyslovou výrobou, sídlila tam vojenská posádka a na rovinatém terénu → ideální cíl Varování cílových měst (dva dny dopředu ) → shození letáků → ignorování hrozby 6.8. byl svržen „Little Boy“ na Hiroshimu lidí zahynulo okamžitě, dalších postupně na následky ozáření Císař chtěl uznat Postupimskou deklaraci, ale vojenští velitelé stále věřili v odražení invaze → hrozbu USA považovali za blamáž → vedla se diplomacie s SSSR o její podpře Japonska 2. bomba měla být svržena na vybrané město Kókura (zbrojovky a ocelárny) → na městem hustá oblačnost → na řadu přišlo náhradní město Nagasaki (z vojenského hlediska nebylo ideální) → přestože měla bomba „Fat Man“ větší ráži, zabila okamžitě lidí, nezpůsobila tolik škod jako Little Boy

5 Konec Sešla se nejvyšší rada → nebyla schopná se dohodnout na nějakém závěru Nakonec byla svolána konference, na kterou byl přizván císař Hirohito. Doporučil přijmout podmínky z Postupimi. Nikdo se neodvážil odporovat.

6 Budovy, které se dochovaly a přeživší
Prefectural Industrial Promotional Hall (Genbaku či Dóm atomové bomby) - budova byla navržena a postavena českým architektem Janem Letzelem v blízkosti pouhých 150 metrů od centra výbuchu → i přes protesty USA a Číny byla 1996 prohlášena památkou UNESCO Památeční monument Eizo Nomura je nejbližší známý člověk, který přežil neblíže místa výbuchu, v blízkosti pouhých 100 metrů Akiko Takakura patří mezi další, kteří přežili výbuch v jeho blízkosti – přežil v nově postavené bance, která byla vybudována jako kryt, pouhých 300 metrů od centra výbuchu

7

8 Lékařské hledisko Nová forma a kombinace onemocnění
Vlivem různých uvolněných energií, se postupně rozvíjely různé příznaky, vrcholící z dosud neznámé akutní nemoci z ozáření. U osob navenek neporaněných, projevující se průjmy, zvracením, později krvácením do kůže a vnitřních orgánů, vypadáváním vlasů a v další vlně, průjmů a zvracení, zápalů plic a u mnohých s následkem smrti s odstupem dnů a měsíců po výbuchu. U mnohých z nich došlo k neplodnosti, leukémii a vzniku rakovin, které byly následkem nemoci z ozáření z důvodu porušení buněčného dělení, látkových výměnách a chemických reakcí v organizmu člověka.

9

10 Diskuze o použití bomby
Role bombardování v japonské kapitulaci a jeho morální odůvodnění jsou předmětem vědecké i populární diskuse již desítky let. Zastánci bombardování obecně tvrdí, že způsobilo japonskou kapitulaci a předešlo tak velkému počtu obětí na obou stranách v plánované invazi do Japonska. Jiní, kteří odmítají bombardování, argumentují, že to bylo jednoduše rozšíření bombardovací kampaně a proto vojensky zbytečný, nemorální, vojenský zločin či forma státního terorismu.

11 JAPONSKÁ POVAHA Jak se Japonci vyrovnávají s přírodními katastrofami? → rozdílnost západního a východního chápání světa → pojetí vztahu člověka a přírody Z – křesťansko-židovský svět → chápání člověka jako konečné stvoření, jako dobyvatele, který si musí přírodu podmanit V – pojetí člověka a přírody jako dva opačné póly, avšak v jednom bytí, prospívající si elementy, respekt a ne-boj s přírodou V momentě, kdy se příroda vymkne kontrole → nepanikaří → příroda dává (půda → potraviny), ale i bere → počkají a vyhlížejí lepší zítřky

12 Naučená disciplína Malé děti nejsou příliš vychováváni svými rodiči → společnost je vychová → nežádoucí chování dětí → ostatní děti si s nimi nebudou hrát apod. Tento společenský předpoklad také souvisí s japonskou pověstnou skromností a uctivostí k ostatním Japonská disciplinovanost a ukázněnost nepřišla jen tak, ale jednoduše z mnohaletých opakovaných nácviků krizových situací V Japoncích je po staletí pěstováno vědomí jejich vlastní výjimečnosti. Jako jednotlivci nepotřebují výrazně prezentovat svoji jedinečnost

13 Společenská odpovědnost
Největší bohatství se nachází ve vzájemných společenských vztazích → ohromnou dávku jistoty společenské pomoci → i díky tomu věří, že vše bude v pořádku Právě tyto vztahy snižují hysterické projevy, které přirozeně vyplývají na povrch, pokud se člověk dostane do stavu beznaděje Bohatství společenských vztahů se promítá v japonském pojmu „giri“. To znamená v japonštině závazek a hraje důležitou roli v životě všech Japonců bez rozdílu → prostředek pro navázání vzájemného vztahu s druhými lidmi.

14 Emoce Japonců Nemají emoce? Ne, jen je neprojevují.
Opět dané společností, která se hodně orientuje na komunitu a její harmonii mezi členy Japonci a dvě tváře → japonská zdánlivá „bezemočnost“ → nechtějí obtěžovat svých chováním druhé, nechtějí druhé ranit, aby nenarušili skupinovou harmonii → z toho vyplývá jejich nevyjadřování explicitního chování

15 Zemětřesení a tsunami 2011 Pátek 11.3. 14:46 japonského času
Zemětřesení 9 stupňů Richterovi škály 23m vysoká vlna tsunami smetla pobřeží SV Japonska Epicentrum 130km v oceánu od ostrova Honšú od města Sendai v hloubce 24km Po hlavním otřesu následovala několik desítek dalších i v následujích dnech Honšú se posunul o 2,4m a zemská osa se vychýlila přibližně o 16 cm Zanechalo po sobě mrtvých, dalších necelých se pohřešuje, ale předpokládá se, že rovněž přišly o život Zničena infrastruktura, železnice, silnice, rozvod elektřiny, kanalizace Ochromen japonský průmysl, zejména automobilový, chemický a energetický Zcela zničeno bylo několik důležitých přístavů, zavlažovacích přehrad, což způsobilo velké problémy se zásobováním vodou Celé oblasti se ocitly bez elektřiny, tepla a vody a to v zimním období s teplotou pohybující se kolem jednoho stupně

16 Geografický základ

17

18 Chronologie Japonský detekční varovací systém automaticky varoval obyvatele Japonska → mobilní telefony, TV, rádio První zemětřesení pocítilo město Sendai. Po chvíli dorazilo zemětřesní i do Tokia. Trvalo dlouhých 5 minut a rozevírala se při něm země.

19 Chronologie Poté dorazilo několik vln tsunami Dlouhé 100km
Euroasijská deska a Pacifická deska První zasáhla tsunami město Ofunato, kde přišla po 20 min, protože v okolí Ofunata je velká hloubka dna, tak vlny mohla cestovat rychleji.

20 Chronologie Po 35 minutách zasáhla tsunami Sendai. Kolem města se rozkládá zejména zemědělská půda, je tam tedy roviny. Další přišlo na řadu Miyako. Miyko má na pobřeží 10m ocelové zábrany (dobré proti tsunami zabezpečení → několik vln tsunami v minulosti). Tady měřila vlna 10m, ale přesto se přes zábrany převalila.

21 Postihnutá místa Další místa po délce 100km SV Japonského pobřeží byla zasažena v místech až 10 km do vnitrozemí. Vlna sebou nesla všechno sebou. Domy, mosty, auta, lodě, zničené továrny a s tím i naftu a plyn, z kterých následně vznikl požár, který zasáhl poškozenou oblast. Byly zasaženy i horské oblasti. Některá města (Minami-sanriko) a vesnice byly smazány z mapy a s nimi a většina obyvatel.

22 Záchranné akce Záchranné akce byly organizovány nejen vládou (armáda), ale i dobrovolnými organizacemi. Do Japonska se začaly sjíždět záchranné týmy z celého světa. Do nejvíce postižených oblastí přijela armáda a snažila se najít nejen přeživší, ale shromažďovala i osobní věci jako fotky apod., které našly. Minimální vyhlídky na přežití → nejen voda, ale i vše v ní obsažené. NNO - mimo jiné Lékaři bez hranic, kteří poskytovali zdravotní a psychosociální pomoc. Charita, která pomáhala vyklízet sutiny, poskytovala denní potřeby, vody, potravinové balíčky a psychosociální pomoc. Červený kříž, který poskytoval mimo materiální pomoci i první pomoc, zdravotní, lékařskou a psychosociální pomoc atd.

23 Fukushima Dai-Ichi V provozu 3 z 6 reaktorů
Po zemětřesení byly reaktory automaticky odstaveny a zahájily proces dochlazování → čerpadla byla napájena z nouzových generátorů (nabité na 8 hodin) Reaktor bylo nutné dochlazovat z důvodu odvodu tzv. zbytkového tepla, které vzniká v aktivní zóně reaktoru i po zastavení „energetické štěpné reakce“ → bez odvodu tepla hrozí přehřátí paliva Tsunami → výpadek nouzových generátorů. Tepco seznámilo s nouzovou situaci příslušné místní úřady → evakuace obyvatel v havarijní zóně dosahující 20 kilometrů.

24 Fukushima Dai-Ichi Dne 12. března v 15:36 Jap. času došlo v bloku 1 k explozi, která destruovala stěny reaktorovny. Příčinou exploze byl únik vodíku, který byl generován v reaktoru z důvodu zvýšení teploty paliva. Ve večerních hodinách bylo zahájeno čerpání mořské vody, což umožnilo úplné dochlazení aktivní zóny. Katastrofa byla na Mezinárodní stupnici jaderných událostí ohodnocena nejvyšším stupněm 7 (Černobyl) → jedna z historicky nejkomplikovanějších. Okolí elektrárny bude minimálně 20 let neobyvatelné. Příroda – kontaminace vody, zvěře (→ přemnožení, radioaktivní) Dešťová voda → čističky vod. Mořská voda také kontaminována → zakázán rybolov.

25

26 Konec Děkuji za pozornost. Hezký zbytek dne.


Stáhnout ppt "JAPONSKO 1945 a 2011 Bc. Monika Beránková."

Podobné prezentace


Reklamy Google