Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volný čas v mém regionu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volný čas v mém regionu."— Transkript prezentace:

1 Volný čas v mém regionu

2 Ostravsko Turistický region Ostravsko, v čele s metropolí Moravskoslezského kraje, leží na pomezí Moravy a Slezska. Těžba uhlí, se kterou je region úzce spjat, je dnes již minulostí a životní prostředí regionu se značně pročistilo. Ostravsko je mimo jiné ojedinělé svými industriálními památkami, neomítnutými cihlovými domy a archeologickou lokalitou Landek, která se stala proslulou po celé Evropě. Region nabízí značné množství aktivit např. divadla, muzea, ZOO, parky, moderní nákupní centra, zábavní kluby. Zajímavostí jsou bludné balvany v Ostravě-Kunčicích, pozůstatky doby ledové, kdy na území zasahoval pevninský ledovec, největší v České republice. Region se může pochlubit největším přírodním koupalištěm v Ostravě-Porubě, největším hornickým muzeem na Landeku a nejmodernější budovou divadla loutek přímo v centru Ostravy.

3 Ostravsko

4 Zoo Ostrava Historie - V dubnu 1953 rozhodla o stavbě nové zoologické zahrady a začala tak složitá jednání výběru nové lokality pro přemístění zoo z Kunčiček.

5 Co vše najdete v ZOO

6 Tatra Kopřivnice Obchodní společnost TATRA, a. s. se vzhledem ke svému datu založení v roce 1850 řadí mezi nejstarší automobilky světa. Od svého vzniku sídlí společnost v Kopřivnici, ve městě ležícím ve východní části České republiky v Moravskoslezském kraji. V současnosti jsou nosným výrobním programem společnosti těžká nákladní off-road vozidla a automobily pro kombinovanou přepravu terén-silnice, které stále zdokonaluje a vyvíjí. Nejvýznamnějších úspěchů dosáhly posádky tater ve známé Dakarské rallye, se kterou je úzce spjato jméno jezdce Karla Lopraise. Jeho šest vítězství jej stále řadí mezi nejúspěšnější účastníky této soutěže. O dakarské vavříny také pravidelně bojuje s kamionem Tatra Tomáš Tomeček, jehož největším dosavadním úspěchem v barvách samostatného týmu je druhé místo.                                

7 Z muzea Tatry Kopřivnice

8 Hornické muzeum landek
Největší hornické muzeum v ČR se rozprostírá na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, který leží nad soutokem řek Odry a Ostravice. Landek byl v roce 1992 vyhlášen národní přírodní památkou. Je to světově známá lokalita z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. Právě propojení hornického muzea jako technické památky a vrchu Landek jako národní přírodní památky s bohatou vegetací i zvířenou dodává této lokalitě jedinečnost a přitažlivost. Landek je také světoznámý unikátním nálezem Landecké venuše – 46 mm vysokým torzem ženy vyřezaným z krevele. Svým štíhlým až „kubistickým“ tvarem se odlišuje od běžných paleolitických venuší. Je to jediná štíhlá venuše v Evropě. Muzeum bylo otevřeno 4. prosince 1993 na svátek sv. Barbory, patronky horníků.

9 Hornické muzeum landek

10 Areál čs. opevnění Darkovičky
Pevnostní areál je dnes evropsky vysoce ceněnou prezentací ojedinělého pevnostního sytému naší republiky, který vznikal v letech 1935 – 1938. Pravidelně se tu konají ukázky obrany pevností ve spolupráci s jednotkami Armády ČR, v září probíhá pochod po linii čs. opevnění a turisté rovněž rádi využívají Naučnou stezku po linii čs. opevnění na Hlučínsku.

11 Kam si zajít zaplavat ? Žermanická přehrada je údolní nádrž na řece Lučině u Žermanic. Byla vybudována v letech 1951 až 1958 pro zásobení ostravského průmyslu provozní vodou. Na hráz bylo spotřebováno 116 600 m³ betonu. Přehradní jezero leží na ploše 248 ha. zaplavuje údolí v délce 5 km a max. šířce 2,2 km. Její největší hloubka je 25 m. Vodní nádrž je vhodná a hodně využívaná k rekreaci, ke koupání, vodním sportům a rybaření. Přehrada je bohatým rekreačním zázemím ostravské aglomerace. Po výstavbě přehrady vznikla přírodní památka Žermanický lom. V nádrži žije spousta druhů ryb, je zde možno ulovit tradičního kapra nebo cejna, ale i velké štiky a candáty, líny, úhoře, okouny, tlouště, ostroretky, amury, boleny, v horní části nádrže i pstruhy

12 Žermanická přehrada                                       

13 Národopisný areál Dolní Lomná
Jedná se o komplex dřevěných staveb se dvěma pódii, který pro účely pořádání folklorního festivalu Slezské dny vybudovali členové Matice slezské. S úpravami a výstavbou prvního pódia se začalo v roce 1969 a celý areál byl dokončen v roce 1973. Matice slezská pořádá v areálu každoročně dva mezinárodní festivaly, které se staly tradicí nejen regionálního, ale i celostátního charakteru. FESTIVAL SLEZSKÉ DNY Mezinárodní folklorní festival Každoročně zde vystoupí 20 až 25 folklorních souborů, což představuje na 900 účinkujících. Představují se zde soubory nejen ze Slezska, ale také z Moravy a Čech. Nechybí soubory národnostních menšin žijících na našem území a také soubory zahraniční FESTIVAL NA POMEZÍ Již v roce 1993 se zde konal první ročník festivalu folkové, country a bluegrassové muziky "Folk a country setkání". Od roku 1996 dostal festival nový název - "Festival na Pomezí" s mottem: "Píseň a ptáci neznají hranice". Vždy druhý víkend v červenci se v Dolní Lomné setkávají příznivci a účinkující ze tří pomezních států, aby naplnili výše uvedenou myšlenku a přispěli k vytvoření jednoho kulturního regionu bez hranic.

14 Národopisný areál Dolní Lomná


Stáhnout ppt "Volný čas v mém regionu."

Podobné prezentace


Reklamy Google