Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SYMBOLISMUS konec 19. století

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SYMBOLISMUS konec 19. století"— Transkript prezentace:

1 SYMBOLISMUS konec 19. století

2 SYMBOLISMUS Představitelé:
vznikl jako reakce na naturalismus v literatuře a impresionismus v malířství. V roce 1886 napsal básník Jean Moréas v Manifestu symbolismu: „Předmět se nepovažuje za předmět sám o sobě, ale spíše za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena.“ Do umění byly začleněny nové atributy: obrazotvornost, metafora a podobenství.Vnější svět se stal zahradou symbolů, v níž každý předmět má jiný, hlubší a duchovnější význam. Představitelé: Gustave Moreau Odilon Redon K symbolistům řadíme i Paula Gauguina - například obraz Žlutý Kristus. Se symbolismem je spojována i skupina Nabis (hebrejsky Proroci). Symbolismus se mnohdy překrývá se secesí, ale nelze hovořit o ztotožnění. Secesní dílo je symbolické, ale ne každé symbolické dílo je secesní.

3 Gustave Moreau Odilon Redon
Byl ovlivněn E. Delacroixem. Pařížský Salón obesílal obrazy na mytologická a náboženská témata. Jeho silné náboženské cítění ho vedlo k mystickému panteismu. Dílo: Salome tančící před Herodesem Zjevení Odilon Redon Byl vrstevníkem impresionistů, podílel se na jejich poslední výstavě v roce 1886, ale od počátku šel vlastní cestou. Kopíroval staré mistry v Louvru a také se zabýval grafikou.V roce 1884 se podílel na zřízení Salónu nezávislých. Hlavní důraz kladl na sílu obrazotvornosti. Usiloval, aby jeho umění působilo sugestivně. Maloval krajiny, podobizny, zátiší i figurální kompozice. Podle jeho názoru umění nespočívá v realitě viděného, ale v realitě cítění. Některé utkvělé motivy prolínají celým jeho dílem, například motiv oka nebo smutná tvář. Dílo: Zavřené oči Kyklop

4 Symbolismus u nás Sochařství František Bílek Malířství:
Jan Preisler - obraz Černé jezero Grafika Vojtěch Preissig Sochařství František Bílek a jeho mysticky orientovaná tvorba: Kristus, Slepci Druhá vlna symbolismu před první světovou válkou je spojena se sdružením Sursum (například Jan Zrzavý).

5 Vytvořený obrazový a textový učební materiál vznikl v rámci projektu SIPVZ jako doplněk učebních materiálů využívaných v estetické výchově. Byl připraven výhradně pro účely výuky. Pro tyto účely nám autorský zákon dovoluje citovat autorská díla celá nebo jejich části. Doporučení: zpracované kapitoly lze využít jak pro výuku estetické výchovy, tak i dějepisu, českého jazyka, základů společenských věd…

6 Použitá literatura: Prokop,V.: Kapitoly z dějin výtvarného umění. Sokolov 2004 Mráz, B.: Dějiny výtvarné kultury 1 – 4. Praha 2000 Kol.: Průvodce výtvarným uměním I – V. Praha 1994 Pijoan, J.: Dějiny umění Praha 1982 – 1990 Gombrich, E. H.:Příběh umění. Praha 1975 Herout, J.: Staletí kolem nás. Praha 1970 Hora, P.: Toulky českou minulostí 1-9. Praha 1985 – 2004 Stadler, W.: Dějiny sochařství. Praha 1996 CD ROM Artopedia 2 CD ROM Encyklopedie světové architektury CD ROM Lexikon českých výtvarníků ..

7 Kyklop Kyklop za skálou nejde rušit spící mladou dívku.
Kyklop symbolizuje zlé síly, nad nimiž Redon ve svém nitru zvítězil.

8

9

10

11

12 Jan Preisler obrazy z cyklu Černá jezera

13 Jan Preisler Obraz z většího cyklu

14 Meditace Údolí smutku

15 František Bílek Oltář s ukřižovaným, Orba je naší viny trest
katedrála sv.Víta


Stáhnout ppt "SYMBOLISMUS konec 19. století"

Podobné prezentace


Reklamy Google