Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkční řešení porcelánových nádob Autor: Alena Švejková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkční řešení porcelánových nádob Autor: Alena Švejková."— Transkript prezentace:

1 Funkční řešení porcelánových nádob Autor: Alena Švejková

2 Porcelánový výrobek musí co nejlépe sloužit svému účelu, musí respektovat vlastnosti materiálu a technologické možnosti současné výroby.

3 Technické požadavky Výrobky nových tvarů musí velikostí a objemem odpovídat stanoveným normám Ouška u šálků musí být umístěna tak, aby jejich nejvyšší bod byl minimálně 2mm od horního okraje

4 Vyklenutí dna polévkových a zeleninových mis, mlékovek a cukřenek musí být provedeno tak, aby průměr dna byl rádiem vyklenutí dna příslušného výrobku Sklon praporu u talířů se pohybuje v rozmezí 10° - 30°

5 Horní okraj výlevek konvic nesmí být níže než horní okraj těla konvice Při vývoji nových výrobků je potřeba respektovat stanovenou řadu pálících pomůcek Při měření objemu nádob s víkem se nesmí tekutina dotýkat spodního okraje víka

6 Funkční požadavky Konvice: - vhodně umístěné těžiště pro zajištění stability -tvar a umístění ucha pro snadnou a bezpečnou manipulaci -pojistka pro zajištění víčka -snadné čištění -bezpečné a snadné vylévání tekutiny

7 Správně umístěné těžiště Chybně umístěné těžiště Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, /1

8 Správné umístění ucha Chybné umístění ucha Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, /1

9 Pojistka víčka konvice Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, /1

10 a)Funkčně nejvýhodnější řešení výlevky a)Funkčně nevyhovující řešení výlevky Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, /1

11 b) Funkčně nevyhovující zakončení výlevky a) Funkčně nejvýhodnější zakončení výlevky Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, /1

12 Cukřenka: - dost velký otvor pro snadné plnění i odebírání cukru -snadná manipulace při vzájemném podávání, dvě uši -možnost snadného vymývání

13 Šálek: -výška kávového šálku je větší než průměr šálku -šálek čajový je nízký, miskovitý -tvary jsou vhodnější spíše konické, z důvodu jednoduché výroby

14 Tvary porcelánových šálků Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, /1

15 Konec


Stáhnout ppt "Funkční řešení porcelánových nádob Autor: Alena Švejková."

Podobné prezentace


Reklamy Google