Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Embryologie pokračování. Doplnění - gastrulace Jednovrstvová blastula se dále procesem zvaným gastrulace mění na dvojvrstvý zárodek, gastrulu. Vrstvami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Embryologie pokračování. Doplnění - gastrulace Jednovrstvová blastula se dále procesem zvaným gastrulace mění na dvojvrstvý zárodek, gastrulu. Vrstvami."— Transkript prezentace:

1 Embryologie pokračování

2 Doplnění - gastrulace Jednovrstvová blastula se dále procesem zvaným gastrulace mění na dvojvrstvý zárodek, gastrulu. Vrstvami gastruly jsou vnější zárodeční list - ektoderm a vnitřní zárodeční list - entoderm. Nejjednodušší gastrulace probíhá vchlípením části buněk blastuly, invaginací. Vznikne dvouvrstvový útvar s malým otvorem jako pozůstatkem vchlípení. Tento otvor se nazývá blastoporus. Vzniklá dutina gastruly se nazývá prvostřevo - archenteron.

3 Gastrulace „It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.“ Lewis Wolpert

4 Gastrulace po dosažení určitého počtu buněk v blastule masivní přesuny buněk – nové vzájemné polohy a typy komunikace  vliv na další vývoj – náročné na koordinaci (časový faktor) založení zárodečných listů  organogeneze – Diblastica (houby, žahavci, žebernatky) - ektoderm, entoderm – Triblastica - ektoderm, mezoderm, entoderm prvoústí x druhoústí (ostnokožci, polostrunatci, strunatci)

5 Mechanizmy přesunu buněk invaginace (+ involuce) imigrace = ingrese epiboliedelaminace

6 Počátek gastrulace - savci dvouvrstvý zárodečný terčík epiblast hypoblast žloutkový váček amniová dutina syncytiotrofoblast extraembryonální mezoderm

7 Gastrulace - savci (Hensenův) uzel epiblast hypoblast primitivní proužek 14. den (člověk) 16. den entoderm hypoblast mezoderm

8 Neurulace - primární neurální destička pokožkaneurální lišta neurální valy chorda nervová trubice pokožka chorda neurální lišta

9 Primární neurulace

10 Vývoj oka obratlovce mezimozek koncový mozek zrakový váček zrakový pohárek základ čočky sítnice čočka rohovka

11 Jednovaječná dvojčata

12 6.-7. týden – 13 mm zárodek in situ v plodových obalech

13 7. týden – 14 mm zárodek uzavřený ve vnitřním plodovém obalu (amnion)

14 zárodek po vyjmutí z plodových obalů

15 detail horní části těla, snímkováno přes amnion

16 8. týden – 29 mm

17

18

19

20 Embryopatie

21 Poškození ve fázi embryonálního vývoje, kdy se zakládají jednotlivé orgány Čím mladší je zárodek, čím delší dobu a čím intenzivněji škodlivý vliv působil, tím jsou malformace závažnější!

22 Ionizující záření Vyvolává změny v nejjemnějších strukturách genetického systému. Jeho účinek na velmi malé zárodky se projeví vznikem malformací v oblasti nervového systému.

23 Rozlišujeme následující stupně poruch: ageneze – nepřítomnost orgánu i jeho základu, aplasie – nepřítomnost orgánu se zachováním jeho základu, hypoplasie – neúplné vyvinutí orgánu projevující se menší velikostí, dysrafie – neúplné uzavření (např. spina bifida),

24 atresie – vrozená neprůchodnost dutých orgánů (např. jícen, ureter), ektopie – umístění mimo normální polohu, heterotopie – umístění v diferencované tkáni jiného typu, dystopie – retence v průběhu vývojové cesty (testes v dutině břišní).

25 Spina bifida Patří mezi poruchy vývoje neurální trubice, která dává za vznik CNS. Rozštěp páteře - porucha splynutí obou polovin obratlového oblouku. Existují dvě formy: – lehčí - uzavřená forma Spina bifida oculta – těžší forma - Spina bifida cystica, která již postihuje i míchu.

26 Anencefalus Anencefalie je další typ postižení neurální trubice, který se vyznačuje různě velkou absencí mozku a v extrémním případě i míchy. Součástí jsou často malformace dalších orgánů (končetin, zažívacího traktu...). Setkáváme se s deformitami lebky (acrania - chybění calvy). Jde o vadu neslučitelnou se životem, postižení jedinci se rodí mrtví nebo umírají během několika dní po narození.

27 Encefalokéla Taktéž jde o defekt neurální trubice, tentokráte jsou poškozeny membránové i kostěné obaly, které obalují mozek. Část mozku se tímto defektem dostává skrze lebku v útvaru krytém kůží i mozkovými plenami.

28 Omfalokéla Omfalokéla je defekt břišní stěny, který je charakteristický vyhřeznutím střevních kliček do pupečníku. Omfalokéla může být doprovázena vadami srdce a vylučovací soustavy.

29 http://cas.bellarmine.edu/tietjen/HumanBioo gy/birth_defects.htm http://cas.bellarmine.edu/tietjen/HumanBioo gy/birth_defects.htm http://www.safebryo.cz/fotogalerie.htm


Stáhnout ppt "Embryologie pokračování. Doplnění - gastrulace Jednovrstvová blastula se dále procesem zvaným gastrulace mění na dvojvrstvý zárodek, gastrulu. Vrstvami."

Podobné prezentace


Reklamy Google