Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová"— Transkript prezentace:

1 Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová
Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ ) Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová

2 4 + 1 svoboda členství v EU všem občanům členských států zaručuje 4 svobody: volný pohyb osob volný pohyb zboží volný pohyb služeb volný pohyb kapitálu roku 2008 přibyla pátá svoboda: volný pohyb znalostí Zdroj:

3 Volný pohyb osob Občané EU mohou v libovolné členské zemi:
studovat podnikat pracovat, hledat zaměstnání nebo pobývat na penzi nesmějí však: ohrozit bezpečnost této země svým pobytem být přítěží pro její sociální systém pracovat v policii, armádě, diplomacii diskriminace podle země původu je zakázána jak při přijímání do zaměstnání, tak ve výši platu a v podmínkách ke kariéře Zdroj:

4 Volný pohyb zboží výrobci mohou své zboží uvádět na trhy v jiných členských státech: bez celního poplatku (clo = dávka vybíraná státem při přechodu zboží přes celní hranici) bez omezování množství sjednotily se nutné technické, hygienické a bezpečnostní požadavky na výrobky jinak si státy vzájemně uznávají své národní předpisy sbližování nepřímých daní (DPH, spotřební daň), aby stejné výrobky, stejně kvalitní, nebyly kvůli různým daním různě drahé Zdroj:

5 Volný pohyb služeb firmy i živnostníci mají právo poskytovat své služby i v jiném státě, za stejných podmínek jako místní buď se v jiném státě usadí nebo služby poskytují přes hranice, aniž by přesídlili do země zákazníka nesmí se ale jednat o tyto služby: služby veřejného zájmu - dodávky vody, elektřiny, plynu, odpadové hospodářství, poštovní služby… služby poskytované veřejnou správou - sociální a zdravotní služby, péče o děti, služby pro rodiny, služby spojené s výkonem veřejné moci a některé další Zdroj:

6 Volný pohyb kapitálu 1. Volný pohyb plateb - platby za dovezené zboží a služby, převody peněz pracovníků 2. Volný pohyb kapitálu (= peněz) - investice (přímé nebo do nemovitostí), akcie, úvěry a půjčky, pojištění… tedy každý má právo investovat, převádět peníze, nebo spořit kdekoli v EU bylo třeba vymyslet ochranu proti tzv. „praní špinavých peněz“ (= peníze získané trestnou činností se přemění na zdánlivě poctivě vydělané) - zákon o omezení plateb v hotovosti Zdroj:

7 Volný pohyb znalostí Evropa zaostává (např. za USA) ve znalostech:
v úrovni vzdělání společnosti ve výsledcích vědeckého výzkumu v rychlosti zavádění nových poznatků do praxe proto doplnila pátou svobodu (= volný pohyb poznatků), kterou chce: posílit pohyb studentů a vědců přes hranice států přitáhnout do Evropy špičkové vědce vybudovat moderní vědecká pracoviště zajistit přenos vědeckých poznatků do praxe (např. propojením univerzit s potřebami podniků) ochraňovat průmyslové a duševní vlastnictví zajistit volný přístup ke znalostem Zdroj:

8 Vztahy v Evropě Evropské země se nyní snaží o soulad bez ohledu na minulost, vzájemné vztahy z ní však vycházejí. Některé příklady: Německo + Francie Německo + Rusko Ukrajina + Rusko Pobaltí + Rusko Skandinávské země Velká Británie + Francie Česko + Německo

9 Německo + Francie Německá říše během dvacátého století dvakrát napadla Francii, a při těchto válkách padly miliony Francouzů po 2.světové válce Francie nepřátelská rozdělení Německa - západní část Německa (BRD) byla závislá na USA, východní část (DDR) byla ještě více závislá na SSSR během studené války ( ) Německo a Francii sblížil společný zájem, navzájem se potřebovali (Francie byla vlivná velmoc, Německo mělo hospodářské prostředky) po sjednocení r Německo začalo upevňovat svoji mocenskou pozici, nyní spolu s Francií EU v podstatě řídí Zdroj: Naxera, Norbert. Zahraniční politika Spolkové republiky Německo [online]. E-polis.cz, 2. leden [cit ]. Dostupné z WWW: < ISSN

10 Německo + Rusko Rusko a Německo jsou největší evropské země; jejich nepřátelství bylo hlavním důvodem evropských válek Dobré vztahy mezi Německem a Ruskem jsou pro klid v Evropě velmi důležité. Většina německých občanů však nemůže Rusům zapomenout, že je za druhé světové války porazili. EU potřebuje ruské dodávky plynu a ropy, Rusko se naopak neobejde bez peněz z jejich prodeje. Německo začalo s Ruskem spolupracovat, např. ve stavbě plynovodu po dně Baltského moře (na něj se připojí i naše země). Zdroj: Naxera, Norbert. Zahraniční politika Spolkové republiky Německo [online]. E-polis.cz, 2. leden [cit ]. Dostupné z WWW: < ISSN

11 Ukrajina + Rusko Ukrajina zazlívá Rusku Stalinovo umělé vyhladovění jejího rolnictva v letech , a ; snaží se spolupracovat hlavně se západními zeměmi, s EU, a chce vstoupit do NATO, čímž se od Ruska odklání. Historické propojení ruského a ukrajinského obyvatelstva je přitom ještě hlubší a širší, než jaké bylo například mezi Českem a Slovenskem. Ukrajina a Rusko mají také kvůli plynu neshody, které ovlivňují i další země Evropy, na plynovodu z Ruska přes Ukrajinu závislé. Ukrajina by se mohla stát mezičlánkem spojujícím EU a Rusko. Zdroj:

12 Pobaltí + Rusko Litva jako první r vyhlásila nezávislost na SSSR, Moskva jí proto nejprve zastavila dodávky ropy, pak Litvu vojensky obsadila. Také Estonsko a Lotyšsko požadovaly nezávislost, nakonec se přidávaly další země a SSSR se rozpadla; zůstala Ruská federace. Litva, Lotyšsko, Estonsko - vstoupily do NATO a staly se i členy EU, a od Ruska se tak odklonily, což se mu nelíbilo. Po získání nezávislosti začaly v Estonsku a Lotyšsku také spory o postavení ruskojazyčné menšiny. NATO chce zlepšit vztahy s Ruskem, a tím celkovou bezpečnostní situaci v Evropě – ta prospěje i pobaltským státům. Zdroj:

13 Skandinávské země Severské státy (Dánsko, Švédsko, Norsko, Finsko a Island) mají společnou historii: období válek a změn hranic, ale také mírového soužití ve spolupráci a v obchodu mají společné tradice, sdílejí stejný názor na svobodu a na demokracii jejich politické a hospodářské instituce fungují stejným způsobem jazyky Norska, Švédska a Dánska jsou podobné oficiálně spolupracují a podporují se mezi jednotlivými národy ale jako pozůstatek z méně spolupracujících období historie kolují narážky a vtipy na adresu sousedů Zdroj:

14 Velká Británie a Francie
Anglie a Francie odedávna soupeřily o nadvládu ve století mezi nimi tzv. stoletá válka 19. století - konflikty ohledně zámořských kolonií ve 20. století Velká Británie a Francie patří společně mezi evropské velmoci, opatrně spolupracují Francie stála u zrodu Evropských společenství, kam Velká Británie nejprve nechtěla. V 60. letech pak ano, ale Francie ji tam nepustila, aby neohrozila její pozici. Velká Británie vstoupila do EU až v roce 1973, ale na rozdíl od Francie odmítla euro. Jako pozůstatek z minulosti se obecně obyvatelé těchto dvou zemí nemají moc v lásce (ale nebrání to přátelství mezi jednotlivými lidmi)… Zdroj:

15 Česko a Německo 13. století - do řídce obydleného horského pásu (budoucí Sudety) při hranicích Českého království přichází kolonizační vlna z německých zemí už ze středověku existují zprávy o vzájemné nechuti mezi oběma jazykovými skupinami 19. století – nacionalizace (= nadřazování vlastního národa) v řadě zemí Evropy – konec klidného soužití Čechů a Němců, národnostní spory 1938 – Mnichovská dohoda – Československo muselo Německu odstoupit Sudety Po 2. světové válce převládla touha po národním státu a Němci byli ze Sudet nemilosrdně vyhnáni 1997 Česko-německá deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji – snaha udělat za minulostí tlustou čáru Obrázek: mapička ČR Zdroj:


Stáhnout ppt "Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová"

Podobné prezentace


Reklamy Google