Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Garrique Masaryk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Garrique Masaryk"— Transkript prezentace:

1 Tomáš Garrique Masaryk
Jana Turková

2 Úvodem 7. března 1850 (Hodonín) – 14. září 1937 (Lány)
 Pedagog, politik, státník a filozof Poslanec rakouské říšské rady  V roce 1918 - první prezident Československa  ‚‚Prezident Osvoboditel´´ Sedmnáctkrát navržen na Nobelovu cenu míru.

3 Začátky Od 15 let si přivydělával jako osobní doučovatel dětí z bohatých rodin Studium Gymnázia, poté univerzita ve Vídni (filosofie) Jeho habilitační práce, kterou psal v Lipsku byla úspěšná a stal se docentem. V r dostává nabídku profesora filosofie na UK – přichází zpět do Čech Seskupil kolem sebe mladé vědce a literáty a začal vydávat časopis ATHENAEUM. V něm se snažil překonávat některá nevědecká tvrzení části českých vlastenců o českém státu z nejstarších období. 

4 RUKOPISY KRÁLOVÉDVORSKÝ a ZELENOHORSKÝ
Koncem 19.století se pokusili někteří čeští literáti doplnit chybějící památky českého písemnictví novodobými napodobeninami a to tzv. RUKOPISY KRÁLOVÉDVORSKÝM a ZELENOHORSKÝM. Masaryk se postavil na samém počátku sporu v r. 1877 za vědecké prozkoumání jejich původu a tak se pro velkou část českých nacionalistů (např. Jan Neruda, spisovatelka Eliška Krásnohorská nebo básník Adolf Heyduk) stal "vlastizrádcem".  ‚‚ Dějiny národa nemohou stát na klamu a falši.´´ T.G.M.

5 ZAČÁTKY V POLITICE Masaryk začal svou činnost na poli politiky.
Zde našel spolupracovníky v Josefu Kaizlovi a Karlu Kramářovi. Formuloval nový politický směr, který prosazoval „přesné vědecké poznávání věcí proti romantické fantastice“ – realismus. 

6 Masaryk na Češích odsuzoval omezený rozhled a okruh zájmů
Masaryk na Češích odsuzoval omezený rozhled a okruh zájmů. Příčil se mu český nacionalismus, který vycházel jen ze slepé nenávisti ke všemu německému a nedobře nesl rozrůstající se antisemitismus. Jeho aktivita v roce 1899, kdy se zasazoval o obnovení procesu s židem Hilsnerem, který byl odsouzen za rituální vraždu mladé Češky, to ostatně dokázala (byl na jeho straně). Devadesátá léta jsou také seznámením s dělnictvem. Masaryk jim přednáší a účastní se jejich táborů lidu. „ Můj socialismus, to je jednoduše láska k bližnímu, humanita. Přeji si , aby nebylo bídy , aby všichni lidé slušně žili prací , aby každý měl pro sebe dost místa.“ T.G.M.

7 T.G.M. měl kolem sebe mnoho příznivců, kteří ho v jeho názorech podporovali.
Založil politickou stranu Českou stranu realistickou (poté název Česká strana pokroková). K dosažení politické samostatnosti bylo nezbytné zviditelnit český národ a přesvědčit státníky velmocí o potřebnosti a užitečnosti samostatného českého státu. Nejprve odešel do Ženevy. Později spolu s Benešem odjeli do Francie, kde se k nim připojil Milan Rastislav Štefánik. V září 1915 odjel Masaryk do Londýna a situaci ve Francii svěřil Benešovi.

8 V Americe zorganizoval velkou přesvědčovací kampaň mezi americkými Čechy a Slováky na podporu samostatného státu. Československo bylo uznáno za samostatný stát a Masaryk byl 14. listopadu 1918 zvolen prvním prezidentem, jímž byl zvolen celkem čtyřikrát. 14. prosince 1935 abdikoval ze zdravotních důvodů a zůstal na zámku v Lánech. Když zemřel, pro jeho obdivovatele zemřel symbol morální velikosti a velké autority. 

9 ZDROJE http://www.panovnici.cz/tomas-garrigue-masaryk


Stáhnout ppt "Tomáš Garrique Masaryk"

Podobné prezentace


Reklamy Google