Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden."— Transkript prezentace:

1 název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden 2012, výukový materiál určen pro: 5. ročník, Základy práce s počítačem, Zástupce programu číslo DUM: 32_211_informatika a komunikační technologie_20 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová

2 Vytvoření zástupce programu

3 Pracovní plocha je výchozím bodem pro práci s Windows. Je proto vhodné, aby často používané programy mohly být spuštěny přímo z pracovní plochy. Vytvořením zástupce na pracovní ploše (odpadne hledání programu uvnitř disku)

4 Co je to zástupce ? Zástupcem se rozumí odkaz na skutečný (fyzický) objekt. Skutečný program může být schovaný někde v komplikované struktuře disku, ale je svázán s ikonou na pracovní ploše. Po klepnutí na ikonu na ploše dojde ke spuštění tohoto programu.

5 Umístění zástupce aplikace SMART Notebook na pracovní ploše. Disk C AplikaceMoje TextyPrace Projekt Aplikace SMART Notebook Tabulky referat. doc Aplikace SMART Notebook Plocha: Skutečné umístění aplikace : C:\Texty\Prace\Aplikace SMART Notebook

6 Jak nejsnáze vytvořit zástupce? 1. Vyhledejte složku (např. pomocí průzkumníka nebo procházením přes ikonu Tento počítač), ve které se nachází objekt, jehož zástupce má být vytvořen např. na pracovní ploše

7 2. Stiskněte klávesu Alt a poté na ikoně objektu levé tlačítko myši. Následně myší táhněte směrem na pracovní plochu. Alt Pracovní plocha 3. Uvolněte levé tlačítko myši a poté klávesu Alt

8 Jak jinak vytvořit zástupce? 1. Na pracovní ploše pravým tlačítkem myši 2. V nabídce Nový Zástupce

9 3. Okno, do kterého je nutné doplnit cestu k souboru, nebo použít tlačítko Procházet

10

11

12 4. Tlačítko Další a pokračovat dle průvodce

13 Nový zástupce na pracovní ploše se změní v zástupce Obrázky

14 Jak jinak vytvořit zástupce v jiném typu OS Windows? Postup je obdobný, jen okno pro vytvoření zástupce je trochu jiného vzhledu.

15 Pravidla při práci se zástupci: Zástupců jednoho objektu může být libovolné množství. Zástupce nemusí být vytvořen jen na pracovní ploše, ale v jakékoliv složce. Zástupce je možné bez obav smazat, přejmenovat apod. Nevztahuje se tato operace na skutečný objekt. Smažete-li skutečný objekt, odkazy nezmizí, ale nebudou fungovat, je tedy třeba je také smazat.

16 Anotace: Zástupce programu Očekávaný výstup: Žáci umí rozeznat ikonu zástupce a ikonu programu, rozumí pojmu zástupce, chápou výhodu použití zástupce, zvládají nejsnazší způsob vytvoření zástupce, rozumí pravidlům pro práci se zástupcem. Frontální prezentace Na základě prezentace vysvětlit výhody použití zástupce (snímek 3 ). Seznámení se zástupcem (snímek 4). Fixace Praktická ukázka (snímek 5). Frontální prezentace a nácvik vytvoření zástupce Na základě prezentace vysvětlit možnosti vytvoření zástupce (snímek č. 6 – 14). Fixace Praktické procvičení – samostatná práce: vytvoření zástupce složky nejsnazším způsobem a seznámení s ikonou zástupce. Frontální prezentace Na základě prezentace seznámení s pravidly při práci se zástupci (snímek č. 15).

17 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2005, ISBN 80-86686-49-3. KOVÁŘOVÁ, Libuše; NĚMEC, Vladimír; JIŘÍČEK, Michal a kol. Informatika pro základní školy. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, ISBN 978-80-7402-015-5. MS Office Klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden."

Podobné prezentace


Reklamy Google