Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735
šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen 2011, výukový materiál určen pro: 5. ročník, Vyhledávání informací a komunikace, Bezpečný internet číslo DUM: 32_211_Informatika a komunikační technologie_01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová

2 BEZPEČNÝ INTERNET

3 Na Internetu se setkáváš nejen s kamarády, ale také s cizími lidmi
Na Internetu se setkáváš nejen s kamarády, ale také s cizími lidmi. Může se stát, že se někdo na druhé straně monitoru vydává za někoho jiného, než skutečně je. Je třeba i u počítače být vždy na pozoru, při rozhovoru s cizími lidmi.

4 1. Adresa a telefon Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem na druhé straně.

5 2. Fotografie Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. Svou intimní fotku neposílej ani kamarádovi nebo kamarádce - nikdy nevíš, co s ní může někdy udělat.

6 3. Heslo Udržuj hesla (k u i jiné) v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.

7 4. Neslušné a vulgární maily
Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Ignoruj je.

8 5. Schůzka přes internet Nedomlouvej si schůzku přes internet, aniž bys o tom řekl někomu jinému.

9 6. Šokující obrázek, video nebo mail
Pokud narazíš na obrázek, video nebo , který tě šokuje, opusť webovou stránku.

10 7. Pomoc dospělého Svěř se dospělému, pokud tě stránky nebo něčí vzkazy uvedou do rozpaků, nebo tě dokonce vyděsí.

11 8. Pozor na viry Nedej šanci virům. Neotevírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.

12 9. Ověření informací Nevěř každé informaci na internetu, kterou získáš.

13 10. Odmítnutí hovoru Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

14 4. Neslušné a vulgární maily 5. Schůzka přes internet
1. Adresa a telefon 2. Fotografie 3. Heslo 4. Neslušné a vulgární maily 5. Schůzka přes internet 6. Šokující obrázek, video nebo mail 7. Pomoc dospělého 8. Pozor na viry 9. Ověření informací 10. Odmítnutí hovoru

15 1. Adresa a telefon Neznámý bude žádat tvoji adresu nebo telefon i pod záminkou, že by tě rád pozval např. do kina. Co uděláš?

16 2. Fotografie Neznámý se tě bude ptát na zážitky z prázdnin u moře, bude po tobě žádat tvou fotografii z pláže. Co uděláš?

17 3. Heslo Neznámý nebo i kamarád bude chtít vědět tvoje heslo k u.

18 4. Neslušné a vulgární maily
Neznámý bude v rozhovoru neslušný, vulgární a sprostý. Tobě to bude nepříjemné. Co uděláš?

19 5. Schůzka přes internet Neznámý se bude s tebou chtít setkat, pozve tě na zmrzlinu, bude ti chtít něco předat, ukázat.

20 6. Šokující obrázek, video nebo mail
Na internetu narazíš na obrázek, video nebo , který tě šokuje, nelíbí se ti, nerozumíš mu. Co uděláš?

21 7. Pomoc dospělého Neznámý tě nutí k něčemu, co je ti nepříjemné, tlačí tě do něčeho, co se ti nelíbí, co tě vyděsí. Neznámý se tě vyptává na tvé soukromí, rodiče, bydliště. Co uděláš?

22 8. Pozor na viry Neznámý odesílatel ti pošle zprávu, ve které je příloha. Co uděláš?

23 9. Ověření informací Neznámý ti pošle zprávu, že ve tvém městě se zítra uskuteční v místním divadle v určitou hodinu vystoupení tvé oblíbené hudební skupiny s výzvou, aby sis to určitě nenechal ujít.

24 10. Odmítnutí hovoru Neznámý tě stále vyzývá a nutí pod různou záminkou k rozhovoru, který se ti nelíbí, je ti nepříjemný.

25 4. Neslušné a vulgární maily 5. Schůzka přes internet
1. Adresa a telefon 2. Fotografie 3. Heslo 4. Neslušné a vulgární maily 5. Schůzka přes internet 6. Šokující obrázek, video nebo mail 7. Pomoc dospělého 8. Pozor na viry 9. Ověření informací 10. Odmítnutí hovoru

26 Anotace: Bezpečný internet, materiál vychází z web stránek www
Anotace: Bezpečný internet, materiál vychází z web stránek a slouží k osvojení jednotlivých pravidel bezpečného internetu. Očekávaný výstup: Žáci chápou nebezpečí, které může internet skýtat, učí se dodržovat důležité zásady bezpečného internetu, učí se nebezpečí předcházet. Motivace Předchází práce na web stránkách část desatero bezpečného internetu. Rozhovor o práci na počítači. Co může být na práci s internetem riskantní? Na co si dát pozor? Frontální prezentace a fixace Na základě frontální prezentace a vlastních zkušeností žáků vyvodit podle snímku č bezpečné chování při práci s internetem. Na okamžik se vysvětlení hesla objeví k připomenutí obsahu a poté zmizí, slouží tak k fixaci zásady. Žáci na základě hesla vysvětlují princip. Za spolupráce žáků vytyčit zásady práce s internetem. Evaluace Shrnutí a upevnění informací prezentace pouze s hesly (snímek č ). Samostatná práce Do nově otevřeného dokumentu Word zapiš, co sis zapamatoval z 10 hesel desatera bezpečného internetu. Kontrola snímek č. 25.

27 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2005, ISBN KOVÁŘOVÁ, Libuše; NĚMEC, Vladimír; JIŘÍČEK, Michal a kol. Informatika pro základní školy. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, ISBN MS Office Klipart


Stáhnout ppt "název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google